Амониевият нитрат е най-продаваният продукт на Неохим, като износът му

...
Амониевият нитрат е най-продаваният продукт на Неохим, като износът му
Коментари Харесай

"Неохим" увеличава приходите си с над 50%

Амониевият нитрат е най-продаваният артикул на " Неохим ", като износът му нараства близо два пъти и половина

Химическият цех " Неохим " в Димитровград усилва приходите си с повече от 50% през първото тримесечие на годината. Основният мотор на растежа са продажбите отвън страната, които се удвояват за интервала. Печалбата на компанията обаче понижава поради по-високите разноски най-много за природен газ, демонстрира докладът към края на март.

Растеж на открито

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Нетните доходи от продажби на сдружението доближават 101 млн. лева (виж таблицата), като две трети от тях са от експорт. Основният артикул на завода е амониев нитрат, който образува съвсем цялото продадено количество в страната. Амониевият нитрат има максимален дял и в продажбите на открито, като размерът нараства близо два пъти и половина през първото тримесечие по отношение на същия интервал на предходната година. Компанията продължава да усилва и износа на амоняк, който също е основен експортен артикул. С това " Неохим " на практика удвоява продажбите в чужбина, които надвишават 66 млн. лева

В същото време обаче разноските за първични материали и материали нарастват с една трета, което подвига общите оперативни разноски на сдружението. Основната суровина за произвеждане е природният газ, който продължава да нараства от средата на предходната година. Почти четири пъти нарастват и разноските за морски превоз спрямо година по-рано, а над два пъти се усилват разноските за въглеродни излъчвания. Това е и повода сдружението да свие облагата си с една пета макар по-добрите продажби. Същите по-високи разноски донесоха загуба на компанията към края на 2018 година, макар че годината стартира на плюс.

Общо заседание

Дружеството разгласи, че привиква общо заседание на 18 юни, на което акционерите ще гласоподават финансовия доклад и покриване на загубата за предходната година от спомагателните запаси. В дневния ред е включена и промяна на члена на съвета на шефовете Мартина Аубергер с Петер Лайтнер (и двамата австрийски граждани) в границите на настоящия мандат на борда до юни 2021 година Очаква се акционерите да одобрят също и сключването на няколко контракта за дистрибуция.

Основните акционери в " Неохим " са " Еко тех " (24.28%), " Евро ферт " (24.03%), " Феборан " (20.3%) и Agrofer International Establishment (7.68%). През пролетта на 2017 година " Феборан " стана еднолична благосъстоятелност на австрийската химическа компания Borealis, която до тогава държеше 40% дял.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР