Ами няма да има. Пак. Българският колоездачен съюз (БКС) катастрофира

...
Ами няма да има. Пак. Българският колоездачен съюз (БКС) катастрофира
Коментари Харесай

Пак няма да има колоездачна Обиколка на България

 Колоездачната Обиколка на България няма да се състои
Ами няма да има. Пак. Българският колоездачен съюз (БКС) катастрофира изрично с организацията на надпреварата и то - за повторно през последните пет години – няма да се състои.

Некадърност, безнаказаност, равнодушие, безочливост, лакомия. С две думи - позор и срам. Когато през 1924 година се завърта първата Обиколка, сходни пробези през територията на цели страни има единствено във Франция, Италия и Белгия.

Нещо повече – надалеч преди тази година – през 1909-а, България към този момент е влезнала в историята на колоездачния спорт с организирането на Обиколка на Витоша и тази обиколка и до през днешния ден е отбелязвана на страниците на френската енциклопедия " Ларус " като една от най-старите шосейни съревнования в света.

И в този момент какво? Ами в този момент – кръгла нула, като едно сиротно велосипедно колело. Излиза, че нашите прадядовци са се оправяли доста по-добре с организацията на сходни надпревари - още при започване на предишния век, а през днешния ден признателните им наследници разрушават направеното и ревностно защитаваното от тях с нахална лекост и с удивителен гьонсуратлък.

След като преди четири години следващата Международна колоездачна обиколка на България просто не стартира и сума ти задгранични тимове бяха връщани от границите на страната и от стартовия град, никой не пое отговорност за небивалия гаф. Никой! И не питайте, апелирам ви се, дали бяха направени заключения за краха и за свръхобидната и извънредно смущаваща обстановка.

Вместо това през идната година беше изработен, меко казано, чудноват опит за опит със надпреварата – то бе великодушно отстъпено на … братята сърби. Те да го провеждат, те да го логистират, те да съдийстват и прочие Схващате ли до какво следващо оскърбление се докарахме! Като че ние, българите, сме гърбави да си създадем личната Обиколка. Ами май сме. Затова пък тогава не мина и без протести – от нашите съдии.

Но и това не е всичко. Миналата година " творчеството " на маститите колоездачни дейци продължи да се развихря с цялостна мощ. Авторитетното многоетапно съревнование, на което десетилетия наред са карали и олимпийски, и международни и всевъзможни други първенци от всички континенти, жалко и безпардонно, само че по тази причина пък правилно географски, бе разцепено на две. И стана по този начин, че в Деня на Съединението на България " чествахме " … разединението на колоездачната Обиколка на същата тази България. Случи се след стадий за доста българския град Елена.

Тогава на колоездачния свят не му остана нищо друго, с изключение на да замре в изненада, а от " Ларус " приготвиха текст, само че този път за рубриката " Тези несъмнено са полудели " (Ами французи, какво да ги правиш, показват се елегантно).

Така или другояче, на Обиколката отново в последна сметка `и… видяха сметката. Номерацията й (белег на дългоденствие и престиж) бе брутално прекратена. Но и това щяхме да преглътнем някак, в случай че колоездачната колона въпреки всичко бе тръгнала тази година от площада пред Народното събрание, каквато е традицията от време оно. Но явно тази дума – традиция, в БКС не я знаят. Те знаят обаче сигурно думата " пари " и, въртят, сучат, все към нея въртят колелото.

Добре, дано да погледнем на казуса и от през тази призма. Като демонстрация от международен и европейски диаметър, Обиколката постоянно, от доста години, е била финансирана частично и от бюджета на държавното ведомство, което е отговаряло за спорта. Все едно дали се е казвало съюз, организация, министерство или иначе. Останалите пари за нея бяха набавяни от бюджета на БКС, от общини, спонсори, рекламодатели и прочие Имаше ясна система, имаше скица, правилници, наредби. Всичко – проведено и " по правилник ", като особено звено от специалисти и дейци - оперативно бюро, комитет, съвет или там, както бе наричано през годините, започваше работа за идната Обиколка незабавно след края на предходната. И по този начин – години наред, като непроменяемо имаше и разпънат, въпреки и алегоричен, " чадър " от най-високо място – от Народното събрание и/или от Президента.

През последните години тази система обаче бе брутално разрушена:

* Колоезденето отпадна в предпоследната по значителност група спортове в квалификационната таблица на ММС;
* Клубовете, членуващи в БКС, не работят резултатно и ефективно;
* Спортният календар на БКС е мощно орязан; от него отпаднаха даже няколко наложителни надпревари от републикански мащаб;
* Съюзният живот е съвсем напълно безстопанствен, не се организират в точния момент и годишните отчетни събрания на БКС;
* Материалната база на всички места в страната е безнадеждно запусната и е на практика неизползваема;
* Финансирането – нередовно, неразбираемо, „ мъгливо “, „ на парче “. /Тук – скоба: къде, по дяволите, се дянаха, и тези мижави 23 000 лв., които БКС получи през юли т. година от ММС?/.
Основните аргументи за това ужасяващо състояние са:
* слаби управления през последните години на БКС;
* липса на корав и непрекъснат надзор отстрана на държавния орган по спорта;

В резултат: БКС е некадърен да си обезпечи и подреди най-елементарно, самостоятелно и независимо битие. Лошото е, че всичко това води към разумния край освен на положителната остаряла Обиколка на България, а и на проведения колоездачен спорт у нас, който следващата година би трябвало да означи своята 130-а годишнина. Въпросът е по какъв начин ще ги означи.

Ако държим това да стане почтено, както този спорт заслужава, ето какво би трябвало да бъде направено:

1. ММС да отнеме незабавно лиценза на БКС и да спре финансирането му.
2. До края на годината да бъде свикано изключително отчетно-изборно заседание на БКС, което да избере нови управителни органи.
Инициативата, несъмнено, по устава на организацията, би трябвало да е на клубовете, които обаче е нужно да усетят безусловната поддръжка на ММС, каквито са, да вземем за пример, ефикасните „ принадлежности “ за „ мека “, само че и безапелационна интервенция: лишаване на лиценз и прекъсване на финансиране.
3. Инспекторатът на ММС да направи подробна инспекция и разбор на цялостната активност на БКС през последните два олимпийски цикъла – от 2012 година насам. Ако има съответни виновници за злоупотреби - да бъдат осъдени и обществото да научи имената им.
(Научихме, че сега – към 28 септември 2018 година, тече инспекция на активността на БКС от Инспектората по член 64 от Закона за физическото образование и спорта. Закъсняла, само че инспекция. Очакваме резултатите от нея да бъдат оповестени скоро).
Накрая – предложение към проверяващите и контролиращите от ММС: започнете от глоба на най-прясното нарушаване – новото спиране на Обиколката. Тъй като нейното осъществяване бе публично оповестено в спортния календар на Международния колоездачен съюз за началото на септември, само че то не стана, в този момент БКС ще би трябвало да заплати санкция. Разпоредете се тази санкция да бъде платена от съответните виновници за случая. Ако съумеете да се справите с това, ще дадете явен знак, че се захващате съществено с решаването на проблемите. Оставаме с вярата, че тазгодишната колоездачна Обиколка на България, ще се състои (поне)… следващата година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР