Амфора, намерена на брега на Бяла преди около 50 години,

...
Амфора, намерена на брега на Бяла преди около 50 години,
Коментари Харесай

Музеят в Бяла се сдоби с амфора на 6 000 години

Амфора, открита на брега на Бяла преди към 50 години, стана част от експозицията на музея в черноморския град Бяла, област Варна.

Амфората е открита от Траян Траянов, който работи като старши теоретичен помощник в Института по океанология. Негови находки постоянно се срещат в Археологическия и Военноморския музей в морската столица, оповестява Българска национална телевизия.

Амфората датира от четвърто хилядолетие преди Христа, затова е на почти 6 000 години. По думите на Траянов обаче това не прави артефактът извънреден, тъй като край крайбрежията ни имало доста сходни находки.

Това, което прави глинения съд извънреден, е че той самичък споделя за историята си. Според Траянов амфората споделя за историята на мореплаването и търговията в региона. По думите му в северна посока от днешния град Бяла има рисков риф, в който преди време са се разбивали доста кораби.

Често тези находки се появявали след неспокойствие на морето, което обръща подводните пластове. " Морето се пази по-добре от иманярите ", добави Траянов. Именно тези обстоятелства не отхвърлят града от концепцията за създаване на подводен музей, без значение какъв брой скъпо ще излезе това.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР