Амфетамините ободряват и увеличават работоспособността, но карат шофьорите да губят

...
Амфетамините ободряват и увеличават работоспособността, но карат шофьорите да губят
Коментари Харесай

Какво се случва с шофьори, употребили амфетамини?

Амфетамините ободряват и усилват работоспособността, само че карат водачите да губят възприятие за сдържаност на пътя. Това съобщи за Дарик доцент Маргарита Гешева - народен съветник по токсикология и шеф на отделението по токсикология в „ Пирогов “. По думите ѝ след приложимост на амфетамини водачите са с притъпено възприятие за риск и са склонни да взимат рисковани решения. По нейни данни използването им в последните години пък се усилва непрестанно.

По данни на Министерство на вътрешните работи през 2018 година броят на хванатите дрогирани водачи се е нараснал десеторно спрямо три години по-рано. Само за предходната година злополуките, провокирани от водачи, използвали някакъв вид опиат, са над 100.

Амфетамините, да вземем за пример, имат възбуждащо деяние, само че могат да доведат водачите до цялостна липса на сдържаност на пътя, съобщи за Дарик доцент Маргарита Гешева:

„ Амфетамините спадат към възбуждащата дрога, при което употребяващите ги сабодри, работоспособни, радостни, разговорчиви, губят и сдържаност обаче и са много смели и некритични на пътя. Склонни са към рисковани решения. Една лека превъзбуда, в която човек приказва повече и в която е проницателен и занимателен, той може да стане безусловно некритичен и психопатно възбуден. Просто те ободряват при банкет на несъмнено количество алкохол, което би следвало да влияе на приемащия го човек, след банкет на амфетамини изтрезнява, става пресен и още веднъж стартира изначало да пие, приема по-големи количества алкохол “, изясни доцент Гешева.

По думите ѝ въздействието на амфетамините е самостоятелно при всеки човек и може да докара до тежки положения, в това число амфетаминова неуравновесеност:

„ Всичко е самостоятелно, само че има миг на привършване на тези всички тези възбуждащи хормони или ензими, които се отделят в мозъка, тъй че всяко нещо си има и край, само че от време на време, с цел да се поддържат дълго време работоспособни, в това число, непрестанно вземат. Но въпреки това, амфетамините са доста рискови, тъй като могат при подобаващ терен на мозъка въпреки всичко да причинят и трайно психологично заболяване. Има разбиране амфетаминова неуравновесеност “, добави експертът.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР