Амфетаминът каптагон, известен като наркотика на джихадистите, не е бил

...
Амфетаминът каптагон, известен като наркотика на джихадистите, не е бил
Коментари Харесай

Съществуването на наркотик на джихадистите е мит, обяви експерт

Амфетаминът каптагон, прочут като " опиата на джихадистите ", не е бил употребяван " от никой от терористите, направили атентати в Европа от 2015 година, за които е поемала отговорност " Ислямска страна ". Това гласи отчет на Френския център за наблюдаване на опиатите и наркоманиите, съобщи Франс прес.

" Съществуването на " опиат на джихадистите " е мит ", съобщи създателят на отчета Лоран Ланиел, специалист по пазарите на опиати в Европейския център за наблюдаване на опиатите и наркоманиите.

Според него атентатите от 13 ноември 2015 година в Париж, в които бяха убити 130 души, са основали мисловна връзка сред джихадисти и каптагон, а оттова и със Сирия.

" Никой от тези терористи обаче не е консумирал каптагон преди да премине към деяние ", акцентира той, опирайки се на аутопсиите, които демонстрират, че атентаторите не са били под въздействие нито на опиати, нито на алкохол.

Някои информации основават усещане, че бойците в Сирия употребяват каптагон, за който се твърди, че създавал чувство за непобедимост, посочи Ланиел. " Нищо обаче не потвърждава, че това се отнася за бойците на ИД, които прочее осъждат потреблението на опиати ", означи той.

Според Лоран Ланиел митът за джихадисткия опиат демонстрира " какъв брой мъчно е за западните общества да осмислят врага си ".

" В обстановката след 13 ноември беше по-лесно да се мисли, че тези терористи са били дрогирани, в сравнение с да се осъзнае, че те всеобщо са избивали хора с автомати, без да са надрусани, без даже да са близнали алкохол ", изясни той.

" Тази илюзия се укрепва от обстоятелството, че използването на стимулиращи дроги, в това число амфетамини, при осъществяване на военни интервенции, е от дълго време известна ", добави Ланиел.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР