Американците вярват твърдо, че упоритата работа ти се отплаща. Вярват,

...
Американците вярват твърдо, че упоритата работа ти се отплаща. Вярват,
Коментари Харесай

Учени: Богатите не са умни, късметлии са

Американците имат вяра твърдо, че упоритата работа ти се отплаща. Вярват, че живеят в меритокрация, където всеки, който има безстрашие и увереност, може да успее.

Но с неравенството в приходите на най-високо равнище в Съединени американски щати и доста други развити страни хората стартират да се питат дали това в действителност е истина.

Проучване на Института за политика от 2015 година в Харвард открива, че 48% от родените след 1980 година считат, че американската фантазия е мъртва. Все по-голям брой от тях даже изпитват топли усеща във връзка с социализма, което в действителност е фантом измежду по-консервативно мислещите. Това не значи, че вярата в свободния пазарен капитализъм е изцяло мъртва.

Някои евангелски чиновници през днешния ден не престават да проповядват благовестието за просперитета. Това е неповторима американска идея, която гласи, че богатите са предопределени да бъдат "спасени " от основателя. Идеята се връща обратно към пуританите.

Според тях метода, по който може да се каже кой е избавен от огнената яма, е "външни признаци на вътрешна берекет ". Да бъдеш хубав, ефикасен или проспериращ значи, че отиваш на небето. Но Голямата меланхолия и последствията от нея трансформират понятието за меритокрация и евангелието на просперитета измежду голямото болшинство от младежи.

А какво ще кажете за тези, които през днешния ден са богати? Наистина ли завоюваха мястото си посредством пот на челото си и непоколебима увереност? Отговорът изрично е не. Вместо да бъде талантлив или специфичен, най-големият определящ фактор за придобиване на голямо благосъстояние е просто шанс, демонстрира нов разбор, представен от BigThink.

Трима италиански учени от университета в Катания, употребявайки компютърен модел, взеха решение да схванат дали богатите са сполучили поради гений или шанс. Това са физиците Алесандро Плучино и Андреа Рапизарда и икономистът - А. Е. Биондо.

Първата им задача беше да вземат компютърния модел и да го запълнят с аспекти, свързани с човешкия гений. След това, откакто ги хранят в машината, те демонстрираха методите, по които хората употребяват тези гении, с цел да се развиват.

Талантът е избран като цялост от просветеност, умения, мислене за вдишване на риск и т. н. Изследователите преглеждат случаите на редица фиктивни претенденти с такива гении.

Повечето хора имат приблизително равнище на гений. Тогава напредъкът на всеки субект е заложен върху (симулирана) 40-годишна кариера, а приходите са рационални. Траекторията на кривата не е ясна. Освен това, с цел да се стигне до пробив, откривателите прибавят пречки, които биха могли да се случат.

След 40-годишния интервал откривателите дефинират кой е най-успешен и какво го кара да стане подобен. Експериментът е още един няколко пъти. И въпреки всичко резултатите можеха елементарно да бъдат предсказани. Компютърът пресметна това, което е известно като закон за властта или правилото 80:20.

Известна като идея в стопанската система, законът за властта споделя, че съвсем на всички места 20% от хората имат 80% от благосъстоянието. Нещо повече, шансът е най-големият определящ фактор при придобиването на благосъстояние.

Според създателите на изследването "доминиращата значително меритократична парадигма на висококонкурентните западни култури се корени в убеждението, че триумфът се дължи главно, в случай че не и извънредно, на персонални качества като гений, просветеност, умения, просветеност, старания, доброжелателство, упорита работа или вдишване на опасности ".

Изследователите откриха, че по-голямата част от топ 20% не са най-талантливи. По-скоро те са извънредно в средата. "Максималният триумф в никакъв случай не съответствува с оптималния гений и противоположното ", пишат откривателите.

Неравенството в приходите е възходящ проблем в Съединени американски щати и най-развитите страни в света. Днес топ 8-те милиардери имат повече благосъстояние от най-бедните 3 милиарда души в света. Това изследване евентуално ще бъде потулено от тези, които желаят да запазят своето благосъстояние, статут и власт. И въпреки всичко, човек се чуди по какъв начин най-добре да приложи по-справедливо систематизиране на ресурсите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР