Американците викат на българите: Имате проблем с правосъдието! Българското правосъдие

...
Американците викат на българите: Имате проблем с правосъдието! Българското правосъдие
Коментари Харесай

Евроатлантически мисирки

Американците викат на българите: Имате проблем с правораздаването! Българското правораздаване им дава отговор: Глю-глю-глю! Ако нещо не се ориентирате в отговора, това е на езика на мисирките!
Не знам дали видяхте този лаф след новината за американските ограничения против арбитър Андон Миталов в обществените мрежи, само че е трогателен. Не за друго, а тъй като несъмнено Вашингтон насочи обръщение към ръководещите ни, което обаче е прекомерно завоалирано за елементарните хора и точно по тази причина нашите " първи мъже и дами " елементарно могат да го извърнат на измама пред народа си.
А през последната седмица демагогията добре прелива. Тази заран представляващият така наречен правосъден парламент (ВСС) Боян Магдалинчев разяснява пред Българска национална телевизия по какъв начин всичко било доста необичайно, никой в правораздаването ни не бил наясно за какво по този начин с този " сътрудник ", желаеме Вашингтон да ни каже. Преди това основният прокурор Иван Гешев пък похвали категорично структурите на Специализирания углавен съд и по какъв начин изпитва само почит и почитание към тях, а след това продължи с рецензия към ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, който си разреши да приказва, че е нужен публичен спор по отношение на работата на Специализирания съд. Така де, нали едни там американци показаха " първия подкупен арбитър " тъкмо от този съд, не от различен.
Още по-интересно беше в средата на седмицата в Брюксел, като персонално прокуратурата разгласява видео в формалния си YouTube канал. След среща с българските евродепутати, основният прокурор Иван Гешев се срещна и с български публицисти, един от които беше Атанас Чобанов, част от екипа на " Биволъ ". Последва замяна на реплики сред двамата какво е времето в Москва и Вашингтон, въпроси на Чобанов по тематики, създадени в " Биволъ ", в това число тази за евродепутата от ГЕРБ Емил Радев и либийския танкер " Бадр ". За незнаещите или забравилите – този танкер беше лишен с дейности на един бургаски частен правосъден реализатор (ЧСИ) и скоропостижно върнат след шумно недоволство на Либия, а ЧСИ-то Тотко Колев беше осъден да не работи 2 години. " Биволъ " обаче писа, че още преди тези дейности за промяна на собствеността върху " Бадр ", Емил Радев е ходил до Либия и е предложил услугите си да посредничи – против стабилен хонорар от 4,5 млн. евро. И когато Чобанов попита основния прокурор ще има ли някакви дейности на държавното обвиняване против Радев, на сцената изгря Александър Йорданов.
За по-възрастните Йорданов е добре известна фигура – в този момент е евродепутат от Съюз на демократичните сили, откакто Съюз на демократичните сили пристана на ГЕРБ на последните евроизбори. Та Йорданов взе да вика на Чобанов, че в случай че бил демократ-журналист, щял да пази позицията Цветан Василев да бъде екстрадиран в България от Сърбия и Сърбия да не влиза в Европейски Съюз, до момента в който не го стори. Нерде Ямбол, нерде Стамбул – Радев от кой момент се споделя Василев? Може би откогато отвън мониторинга на Европейски Съюз за правораздаването и Съединени американски щати взе да работи, освен това по-директно. И то тъкмо когато на същото събитие Иван Гешев обясняваше, че мониторинговият механизъм за правораздаването ни завършва – ето го и формалното известие!

С думи елементарни – за евроатлантическите ни сътрудници съдът е най-висшият знак на върховенството на правото, което е най-висшият знак на демокрацията. В България обаче тежестта и престижът на съда от години наред обществено биват жертвани за сметка на други институции. Защото, в случай че в действителност нещата се вземат решение в съда, доста от днешните герои, определящи курса на страната, щяха да вършат друго – каквото там се прави зад решетките.
Сега остава единствено въпросът до каква степен и до каква степен Съединени американски щати ще продължат да натискат за правораздаването ни?! Само с това всички да се бият в челото какви положителни евроатлантически сътрудници сме ли ще се разминава или ще би трябвало най-сетне това ръководство да направи повече? Май е пристигнало време мисирките да не се хващат толкоз елементарно с триците, които им подмятаме!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР