Американците се връщат назад, когато става дума за спестяване за пенсиониране

...
Все по-голям брой американци са изправени пред перспективата да се
Коментари Харесай

Все по-голям брой американци са изправени пред перспективата да се пенсионират без нито стотинка спестявания.

Само 1 от 10 работници с ниски доходи на възраст между 51 и 64 години е имал средства, заделени за пенсиониране през 2019 г., в сравнение с 1 от 5 през 2007 г. преди Голямата рецесия, според скорошен анализ от Службата за отчетност на правителството на САЩ. Тези работници имат средни доходи от около 19 000 долара годишно, отбелязва проучването, което изследва данни от проучването на Федералния резерв за потребителските финанси и други източници.

Това е зашеметяващ обрат за милиони домакинства за 12-годишен период това включва икономически растеж и огромни печалби от акции след края на Голямата рецесия. И докато бедните работници губят позиции, американците с високи доходи - които печелят около $282 000 на година - се радват на скок в средните си пенсионни активи, които почти се удвоиха до $605 000 през същия период, установи GAO.

Данни от преброяването.

Ползите отиват на върха

Спадът в готовността за пенсиониране сред милиони американци с ниски доходи се свежда до няколко фактора, включително разширяване на неравенството в доходите и данъчна система, която осигурява повече спестявания ползи за богатите, според GAO и Ghilarducci.

Пенсионните спестявания „идват от печалбите“, отбеляза Гилардучи. „Те не идват от наследства, не идват от подаръци – те идват главно от печалби, така че когато имате разлика в растежа на приходите, ще имате разлика в натрупването на активи след пенсиониране.“

От 1970 г. до 2018 г. средният доход на домакинствата с най-високи доходи е нараснал с 64%, докато доходите на хората с ниски и средни доходи са се увеличили съответно с 43% и 49% за същия период от време, според Pew Research Center. В резултат на това по-богатите американци сега носят почти половината от общия доход на нацията спрямо 29% през 1970 г.; в същото време домакинствата със средни и по-ниски доходи са видели, че техният дял от пая намалява.

Много нископлатени работници нямат достъп до спонсорирани от работодателя пенсионни планове като 401(k)s, а пенсиите почти са изчезнали от частния сектор, като само 15% от служителите в частния сектор имат достъп до тях, според Министерството на труда.

Данъчната система също възнаграждава служителите с по-високи доходи за спестяване за пенсиониране благодарение на предимства като приспадащи се от данъка вноски за пенсиониране, докато работниците с ниски доходи не получават същите стимули, отбелязва GAO. Най-добре печелещите домакинства получават около 60% от данъчните облекчения от пенсионни сметки, докато американците с най-ниски доходи получават 5%, според агенцията.

„Работник с високи доходи може да получи до $7000 в спестявания от техните данъци от спестяването на максимума, а работниците с ниски доходи, които спестяват максимума, не получават нищо“, отбеляза Гилардучи.

Средната класа също се връща назад

Средната класа не се справя много по-добре от работниците с ниски доходи, установи още докладът на GAO. Въпреки че делът на домакинствата със средни доходи с пенсионни сметки не се е променил много от 2007 г. до 2019 г. – вариращ около 60% – средният баланс на сметката за тази група е намалял от $86 800 през 2007 г. до $64 300 през 2019 г., според анализа.

„Богатите домакинства имат девет пъти повече спестявания от средностатистическото домакинство от средната класа, а само 10% от семействата с най-ниски доходи изобщо имат нещо спестено“, сенатор Шелдън Уайтхаус, демократ от Роуд Айлънд, който със сенатор Бърни Сандърс от Върмонт поръча доклада на GAO, се казва в изявление за изследването.

Работниците на възраст между 50 и 64 години може да се сблъскат с нова пенсионна криза след десетилетие, като резервите на доверителния фонд на социалното осигуряване се очаква да бъдат изчерпани през 2033 г. Ако това се случи, пенсионерите ще видят намаление на социалните си плащания с около около 25% — намаление, което би причинило затруднения на мнозина, но особено сред онези домакинства, които не са успели да спестят сами за пенсиониране.

Констатациите на GAO подчертават необходимостта от укрепване на социалното осигуряване и извършване на промени в системата за пенсиониране, за да спестяват повече американци, казаха Уайтхаус и Сандърс в изявлението си.

„Пенсионирането винаги е било крехко за работниците с ниски доходи“, каза Гилардучи. „Изненадващо е, че всички усилия на правителството и промените, които имахме през последните 40 години, не помогнаха на работниците със средни доходи.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР