Американците се готвят да отворят нов фронт срещу Русия. Сенатът

...
Американците се готвят да отворят нов фронт срещу Русия. Сенатът
Коментари Харесай

“По-важно от Украйна”. В САЩ съобщиха нови цели при противодействието на Русия

Американците се готвят да отворят нов фронт против Русия. Сенатът съобщи, че световното стопляне трансформира Арктика в евентуален център на спор с Москва. Затова Пентагонът ускорява наличието си в района. Вярно, не без проблеми. За новата точка на борба - в материала.

Милитаризация на Арктика

Напоследък в Съединените щати постоянно си спомнят за Арктика. В средата на октомври Белият дом разгласява обновена национална тактика за района. В нея се приказва за " сериозна угриженост " за Русия и Китай. Москва и Пекин би трябвало да бъдат сдържани – с военни средства. И Съединени американски щати да изградят личния си капацитет.

„ Националната тактика на Съединени американски щати за Арктика стана още по-политизирана - отговори представителят на външното министерство Мария Захарова “Разбира се, там се появиха в този момент антируски настройки, само че същността остана непроменена - концептуално да се консолидира проекцията на националните ползи на Вашингтон в цяла Арктика и да се възползват оптимално от съдружниците си в района и НАТО. Линията към милитаризация на арктическата политика е явна ”, добави тя.

Вашингтон не остана дебитор. Съветникът на Държавния департамент Дерек Чолет сподели, че Арктическият съвет, който включва Москва, може да работи без руснаците. И упрекна Кремъл, че " изпитванови рискови системи ".

„ През последните няколко години Москва влага милиарди долари в милитаризация на района, създаване и модернизиране на бази, разширение на флота си “, сподели служителят.

" Само един ледоразбивач "

Съединените щати имат малко благоприятни условия за разполагане на военна инфраструктура в Арктика. Освен това конкуренцията за района и неговите запаси става все по-интензивна - с изключение на Русия противници са още Канада, Исландия, Норвегия, Швеция, Финландия и Дания.

" Основното ни преимущество е огромният флот. Американците имат единствено един работещ ледоразбивач в употреба, който от дълго време трябваше да бъде изведен от употреба ", изяснява политологът Андрей Суздалцев.

Във Вашингтон, продължава специалистът, са мощно раздразнени, че Русия има цялостното право на най-малко една трета от потребните изкопаеми в района. Това е добра причина за въоръжен спор. Причината да вземем за пример може да бъде опит на американски кораби да преминат през Северния морски път без разрешението на Москва.

Вярно, това ще се случи, предвижда специалистът, не по-рано от 2025 година Пентагонът към момента " опипва почвата ". И по този начин, през май 2020 година ударната група на Военноморски сили на Съединени американски щати - три разрушителя - навлезе в Баренцово море за първи път от Студената война насам.

В същото време президентът Доналд Тръмп прикани за основаването на флота от ледоразбивачи. Сенатът отпусна пари за това. До 2024 година водещият транспортен съд ще бъде пуснат във водата, малко по-късно - още пет, от по-нисък 0клас.

Кораби за север

Русия следи от близко дейностите на Съединени американски щати в Арктика. Командирът на Северния флот Александър Моисеев означи " повишаването на отрицателните трендове " във " военнополитическата конюнктура ".

Москва се готви за разнообразни сюжети. Наскоро в Североморск от ученията се завърна отряд, управителен от БПК " Адмирал Левченко ", минал от Баренцово море в Източносибирско море.

Освен това през последните години бяха възобновени към 50 военни обекта в Арктика, изоставени след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Там още веднъж бяха ситуирани войски и оръжие.

Не стопира и строителството на кораби от мразовит клас. През есента на 2020 година беше пуснат на вода водещият нуклеарен ледоразбивач на план 22220 „ Арктика “. Корабът, оборудван с двареактора РИТМ-200 с топлинна мощ 175 мегавата всеки, преодолява лед с дебелина 2,8 метра със скорост от един и половина до два възела - както в океана, по този начин и по реките.

През януари тази година вторият транспортен съд от серията " Сибир " влезе в употреба. Атомният флот разчита на още три кораба от този план: “Урал ”, “Якутия ” и “Чукотка ”.

Именно атомните ледоразбивачи са ключът към триумфа на всяко военно и гражданско строителство в района. Освен „ Арктика “ и „ Сибир “, Русия разполага с два кораба с два реактора с обща мощ 75 000 конски сили ( “Ямал ”, “50 лет Победа ”), два ледоразбивача с еднореакторна установка с мощ към 50 000 конски сили ( Таймир ", " Вайгач " ), атомният транспортьор " Севморпут " с реакторна апаратура с мощ 40 хиляди конски сили и пет сервизни кораба. Ледоразбивачът " Съветски съюз " е в запас.

Има и дизелово-електрически, да вземем за пример модерният “Иля Муромец ”, който е в употреба от 2017 година Има опция за работа в непрестанно ледено поле с дебелина до метър. Освен конвой, той може да доставя товари за Арктическата група войски.

Проектът също по този начин планува инсталирането на бордови оръжия, по-специално корабни скорострелни артилерийски установки AK-630, AK-230, AK-306. Лесно е да превърнете ледоразбивач в атакуващ боен транспортен съд, задоволително е да го оборудвате с противокорабни ракети. Вторият ледоразбивач от плана “Евпатий Коловрат ” се възнамерява да бъде приключен през 2023 година

Русия има най-големия ледоразбивачен флот в света и най-развитата военна инфраструктура в Арктика. Съединените щати надали ще се осмелят да провокират в този момент. Но колкото повече се топи ледът в района, толкоз по-бързо ще пораства апетитът на Вашингтон.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР