Американците са в трескаво очакване на доклада от разследването на

...
Американците са в трескаво очакване на доклада от разследването на
Коментари Харесай

Вашингтон е затаил дъх в очакване на доклада от разследването на Мълър

Американците са в трескаво очакване на отчета от следствието на специфичния прокурор Робърт Мълър за съветска интервенция на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, който може да се окаже преломен за президента Доналд Тръмп и да изиграе основна роля в президентските избори следващата година, показва организация „ Франс прес “ в собствен материал, представен от Българска телеграфна агенция.
Дискретният и систематичен Мълър публично приключи траялото си 675 дни следствие, което държа Съединени американски щати в напрежение сходно на аферата „ Уотъргейт “, принудила през август 1974 година Ричард Никсън да подаде оставка.
Документът, чиито основни заключения се чака да бъдат предадени през уикенда на Конгреса, би трябвало да отговори на два съществени въпроса: дали предизборният екип на Тръмп е работил ръка за ръка с Москва по време на акцията за изборите през 2016 година и дали по-късно 45-ият президент на Съединени американски щати се е опитал да попречва правораздаването?
Винаги подготвен да реагира, Тръмп, който се намира в голф клуба си в Мар-а-Лаго, Флорида, за уикенда, към този момент не е споделил и дума. От месеци той неуморно твърди (използвал е израза в Twitter над 180 пъти), че е жертва на „ лов на вещици “, целящ дискредитирането му.Преди три дни той намерено сложи под подозрение пред електората си легитимността на следствието.
„ Доста необичайно е, откакто спечелите огромна победа, някой да пристигна и да сформира отчет, приближаващ от нищото. Обяснете ми това, защото гласоподавателите ми не го схващат и аз не го разбирам “, сподели Тръмп.
Ако няма фрапиращи разкрития, милиардерът републиканец може да излезе от тази обстановка с укрепени позиции, най-много (както предсказват доста законодатели) в случай че следствието заключи, че не е имало сговор с Русия.
Прокурорът Мълър не предлага покачване на нови обвинявания след тези следствия, твърдят американски медии.
Много анализатори обаче считат, че жителят на Белия дом може да бъде упрекнат във възпрепятстване на следствието поради словесния напън, който упражни върху някогашния министър на правораздаването Джеф Сешънс и заместника му Род Розенстайн или неочакваното уволнение на шефа на ФБР Джеймс Коми през май 2017 година
В изявление за телевизия „ Фокс нюз “ в петък самият Тръмп даде да се разбере, че чака да бъде измамен под отговорност по този раздел от следствието.
Каква част от отчета ще бъде огласена обществено? В какъв период? Засега единствено министърът на правораздаването Бил Бар, единствен адресат на изводите от този детайл от следствието, е наясно.
Белият дом твърди, че даже президентството не е осведомено за наличието на този скъп документ.
Демократическите водачи в Конгреса настояха той да бъде оповестен, преди с него да се запознае държавното управление. Това следствие визира „ въпроси, свързани с интегритета на нашата народна власт “, предизвестиха ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и водачът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър.
„ Американският народ има правото да знае истината “, обявиха те.
Много от демократическите кандидати за президентските избори през 2020 година също настояха за публикуването на документа, станал обект на засилени спекулации.
Ръководителят на ФБР при президентите Джордж У. Буш и Барак Обама, през май 2017 година Робърт Мълър беше назначен за специфичен прокурор от министъра на правораздаването, с цел да се подсигурява независимостта на следствията по този извънредно внимателен случай.
Разследването докара до отнемане от дееспособност на някогашния началник на предизборната акция на Тръмп Пол Манафорт, както и на някогашния персонален юрист на Тръмп Майкъл Коен - и двамата наказани на затвор за разнообразни финансови злоупотреби и лъжливи показания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР