Американците са на финала на очакването да разберат кой ще

...
Американците са на финала на очакването да разберат кой ще
Коментари Харесай

Часове преди изборния ден: Кой ще бъде следващият президент на Америка? |

Американците са на финала на упованието да схванат кой ще ръководи страната в идващите 4 години. Кандидатът на демократите Джо Байдън води със забележителна преднина пред републиканеца Доналд Тръмп в националните социологически изследвания. Но дали ще познаят социолозите този път? И каква е обстановката в страната преди вота?

Според последните данни на RealClearPolitics към 2 ноември Байдън води в президентската конкуренция с 6,5% пред Тръмп. За да завоюва изборите, всеки от претендентите се нуждае от 50+1 гласа или болшинство от 270 в Електоралната гилдия (избирателен орган, представляващ гласа на народа във всеки обособен щат, като броят на гласовете се дефинира съразмерно на този на населението). Това значи, че резултатите от 3 ноември ще покажат кой щат кого ще поддържа. От своя страна, Електоралната гилдия ще гласоподава чак на 14 декември, откакто излязат формалните резултати от изборите.

Социологическите изследвания разделят щатите на сигурни, клонящи и колебаещи се за кого да гласоподават.

Към момента Байдън има електоралната поддръжка от 216 гласа - от сигурните и клонящите да гласоподават за него щати. Ситуацията при Тръмп е по-различна - едвам 125 гласа. Решаващи в изборите са колебаещите се щати – общо 197 гласа, които се разпределят сред Уисконсин, Минесота, Северна Каролина, Флорида, Джорджия, Пенсилвания, Мичиган, Охайо, Аризона, Невада, Тексас, Мейн и Небраска.

Поради относително ниската изборна поддръжка, която Тръмп има пред Байдън, той ще би трябвало да разчита на съвършен сюжет, с цел да завоюва изборите. 

От колебаещите се щати за претендента на републиканците биха дали своят вот Джорджия (16 електорални гласа), Охайо (18), Айова (6) и Тексас (38). Това са 78 гласа или общо 203, добавени към вота на сигурните и клонящите за кого да гласоподават щати. За да доближи минимума от 270 гласа, Тръмп се нуждае от още 67.

Северна Каролина се е формирала като цитадела на републиканците през годините. Въпреки това има изключения-  като 2008 година и 1976 година, когато щатът гласоподава за претендент на демократите - Обама и Джими Картър. Ако Северна Каролина продължи по традиция да поддържа републиканците, това ще обезпечи на Тръмп електоралната поддръжка от още 15 гласа.

Флорида също би могла да поддържа претендента на републиканците, защото разликата сред Тръмп и Байдън е към %, който елементарно може да бъде извърнат. Но даже да получи внушителната поддръжка от 29 гласа, тя няма да е задоволителна на Тръмп, с цел да завоюва изборите – нужни са още 23.

В колебаещите се щати, подкрепящи Байдън, той води пред Тръмп с сред 3 и 6,6%. Това би затруднило доста смяната в посоката на вота в интерес на републиканеца. За да доближи до заветните 270 гласа, Тръмп се нуждае от поддръжката на Мейн (1), Небраска (1), Невада (6), Аризона (11) и Минесота (10) или Пенсилвания (20). Ако Минесота гласоподава за републиканеца, той ще победи с 276 гласа.



Сценарият с Пенсилвания е сходен, като щатът ще му обезпечи 2-ри мандат с 286 гласа.



Ако някой от тези щати поддържа демократите, това ще коства успеха на Тръмп.

От друга страна, колебаещите се щати, които клонят към Байдън, са Уисконсин (10 електорални гласа), Мичиган (16), Минесота (10), Пенсилвания (20), Аризона (11), Невада (6), Мейн (1) и Небраска (1) – общо 75 гласа. Заедно със сигурните и клонящите да гласоподават за демократите щати, това прави Електоралната поддръжка от 291 гласа.



Ако Флорида, Уисконсин, Минесота и Невада гласоподават за Байдън, а останалите щати за Тръмп, кандидатът на демократите ще завоюва президентските избори с 271 гласа.



Подобен е и сюжетът, в случай че Уисконсин, Минесота, Мичиган и Пенсилвания гласоподават за Байдън. Тогава той ще получи 272 гласа.



За да победи, претендентът на демократите се нуждае от поддръжката на Флорида, Пенсилвания или Северна Каролина. Необходимо е единствено един от трите щата, осигуряващи 29, 20 или 15 електорални гласа, да гласоподава за Байдън, с цел да му помогне да прекрачи границата от 270 гласа, гарантирайки му успеха в изборите.

Данните от социологическите проучвания демонстрират, че идващият президент на Америка е Байдън. От друга страна, Тръмп ще би трябвало да се надява на идеална класификация на щатите и внезапни обрати в посоката на гласоподаване в негова изгода, с цел да победи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР