Американците отбелязват днес 245-ия рожден ден на страната си. Тази

...
Американците отбелязват днес 245-ия рожден ден на страната си. Тази
Коментари Харесай

След година на забрани американците празнуват истински Деня на независимостта

Американците означават през днешния ден 245-ия рожден ден на страната си. Тази година се чака празникът да бъде по-весел, с фойерверки и други занимания, откакто предходната година поради пандемията от новия ковид съвсем всички тържества бяха анулирани, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Както постоянно, гвоздеят на програмата на честванията на Деня на независимостта ще бъдат зрелищните фойерверки, които ще озарят небето. Що се отнася до пиротехническото шоу за националния празник на Съединени американски щати, едни от най-големите илюминации ще бъдат над парка Нешънъл Мол в столицата Вашингтон и над 1,5-километров сектор по продължение на пролива Ийст Ривър в Ню Йорк, отделящ Манхатън от Куинс и Бруклин.

Някои типичен за тази дата събития като именитото Състезание по надяждане с хотдози на " Нейтън " (Nathan`s Hot Dog Eating Contest) на Кони Айлънд в Бруклин ще се състоят при лимитирана посещаемост, с цел да може да бъде спазвана физическа отдалеченост предвид на пандемията, която лиши живота на над 600 хиляди американци. Разпространяващият се по-агресивен вид Делта на ковид породи опасения от допустимо ново внезапно повишение на случаите на заразяване измежду неимунизираните.

Въпреки това националният празник е мотив за американците да покажат своя национализъм и да отпразнуват новопридобитата си персонална независимост, като още веднъж се съберат с другари и се насладят на най-обикновени летни удоволствия, отбелязва Ройтерс.

Тази година обаче Денят на независимостта няма да премине напълно нехайно. Миналата седмица американското министерство на вътрешната сигурност предизвести щатските и локалните полицейски управляващи за нараснала опасност от принуждение от страна на локални екстремистки групировки, поради смекчаването на противоепидемичните ограничения и самия празник.

Тазгодишният празничен уикенд за 4 юли се чака да бие върхове по пътувания с автомобил - зад кормилото съгласно прогнозите ще седнат почти 43,6 милиона американци - с 5 % повече спрямо върха от 2019 година, съобщи Американската автомобилна асоциация.

Във Вашингтон президентът Джо Байдън е възнамерявал на моравата на Белия дом с 1000 поканени - хора на първа линия в битката с пандемията, както и фамилии на военнослужещи.

Байдън ще бъде хазаин на събитието единствено три дни откакто посети Сърфсайд, щата Флорида, с цел да утеши тези, имали близки в многоетажната жилищна постройка, която рухна на 24 юни. Няколко общини във Флорида анулираха тържествата за националния празник от почитание към засегнатите от нещастието.

Във Вашингтон през днешния ден ще се завърне и обичайният церемониал на музикалните оркестри, който ще се състои на " Баракс Роу " на Капитолия.

Когато се стъмни, на Нешънъл Мол се чака да се събере голямо голям брой, с цел да следи 17-минутна заря за празника.

В Ню Йорк, в региона на Ийст Ривър 50 пиротехници от дни зареждат над 65 хиляди фойерверка на пет баржи, с цел да удивят публиката, гледаща грандиозното шоу на място или по малкия екран.

За някои американци обаче Денят на независимостта няма да бъде толкоз празничен, отбелязва Ройтерс. Освен с умората от пандемията и тъгата към нещастието с рухналата постройка във Флорида западните региони са изправени пред нараснала заплаха от горски пожари и рисково засушаване. Освен това проблеми с веригите на доставки поради пандемията усилиха цените на всичко - от потребителските артикули до фойерверките.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР