Американците гласуват на исторически избори. От тяхното решение зависи не

...
Американците гласуват на исторически избори. От тяхното решение зависи не
Коментари Харесай

Вижте колко власт всъщност има американският президент

Американците гласоподават на исторически избори. От тяхното решение зависи освен бъдещето на Съединени американски щати, само че и доста от от процесите на интернационалната политическа сцена, написа news.bg.

Колко власт има в действителност жителят на Белия дом? Според мнозина той е най-могъщият човек на света. Всъщност властта на американския президент не е неограничена.

"Дойче веле " припомня какви са пълномощията му.

Това споделя Конституцията

В Съединени американски щати президентският мандат трае четири години, а президентът може да бъде преизбиран единствено един път. Той е държавен глава и държавен началник, т.е. ръководи изпълнителната власт, в чиято система прочее са заети към 4 милиона души.

Задача на президента е да ползва гласуваните от Конгреса закони. Освен това той може да приема непознати посланици и по този метод да признава страни.

Кой кого управлява?

Трите управляващи - законодателната, изпълнителната и правосъдната - са разграничени и се управляват взаимно. Президентът има право да помилва наказани и да показва федералните съдии, министрите в кабинeта си и посланиците на Съединени американски щати - само че единствено със единодушието на Сената.

Това е един от механизмите, с които законодателната власт управлява дейностите на изпълнителната власт.

Силата на "Състоянието на съюза "

Американският президент е задължен да осведоми постоянно Конгреса за положението на страната. Той прави това в годишната си тирада за "Състоянието на съюза ". Президентът няма право да внася проектозакони в Конгреса, само че по време на речта си може да показва своите цели.

Това значи, че той разполага с инструмент за оказване на напън върху Конгреса - освен това обществено. Но и нищо повече от това.

Президентското несъгласие

Президентът може да откаже да подпише закон, изпратен му от Конгреса за утвърждение. В подобен случай той постанова несъгласие върху него. Американският Конгрес може да преодолее президентското несъгласие единствено с 2/3 болшинство в двете камари на Народното събрание.

В историята на Съединени американски щати са познати 1500 случая на наложено от президента несъгласие. От тях едвам 111 са били прегласувани сполучливо, а това се равнява на малко повече от 7%.

Скритата власт на президента

Американската Конституция и решенията на Върховния съд не дават ясна визия за това каква действителна власт има президентът.

Защото той има право на още един тип несъгласие, известно като "джобно несъгласие ": той може да "прибере в джоба си " даден законопроект и да го направи недействителен, без Конгресът да може да го прегласува. Дотук този трик е бил употребен близо 1000 пъти.

Разпоредби със силата на закон

Президентът на Съединени американски щати може да постанова на държавните чиновници несъмнено държание. Издаваните от него административни разпореждания, така наречен "Executive Orders ", имат силата на закон.

Което обаче не значи, че всичко му е разрешено: съдилищата могат да ги касират, а Конгресът - да ги стопира със съответни контразакони. Освен това новият президент може да анулира наредбите на предшественика си.

Той може да разиграва Конгреса

Президентът има право да подписва контракти с непознати държавни управления, които обаче би трябвало да бъдат признати с 2/3 болшинство в Сената.

Това може да се избегне, в случай че вместо контракт президентът подписа един тип междуправителствено съглашение "Executive Agreement ", за което не се изисква утвърждението на Сената. Такива съглашения са годни до момента в който Конгресът не ги оспори или спре със закон.

Кой може да афишира война?

Президентът е Върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Съединени американски щати, само че война може да афишира единствено Конгресът. Не е доста ясно обаче до каква степен при въоръжен спор президентът може едностранно да се разпорежда с войската.

След войната във Виетнам, Конгресът прокара следното предписание: президентът може да се възползва от компетенциите си, до момента в който Конгресът не ги оспори.

Как да спрат президента?

Ако президентът надвиши или злоупотреби с пълномощията си, или извърши закононарушение, Камарата на представителите може да стартира против него процедура по премахване от служба.

Дотук е имало два такива опита - и двата несполучливи. Много по-ефективен инструмент за блокиране на президентските инициативи е прекратяването на финансирането на избрани президентски начинания след гласоподаване в Конгреса.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР