Американското разузнаване предупреди европейските съюзници за нарастващата заплаха от руска

...
Американското разузнаване предупреди европейските съюзници за нарастващата заплаха от руска
Коментари Харесай

Демонстрация от Русия или готовност за тотална война

Американското разузнаване предизвести европейските съдружници за възходящата опасност от съветска инвазия в Украйна с настъпването на зимата.

„ За разлика от натрупването на сили напролет, което се разглеждаше като проява на мощ, чиновници на американското разузнаване предизвестяват, че в този момент може да се касае за подготовка за действителна инвазия в Донбас в Източна Украйна”, се показва в изказването, представено от „ Фокус”.

Си Би Ес напомня, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи в петък, че Алиансът следи от близко „ огромната и необикновена централизация на съветски войски” покрай границата с Украйна.

Междувременно при тест на ново оръжие Русия взриви неестествен сателит, което принуди астронавтите на Международната галактическа станция да търсят скривалище в укрепен модул.



Според Брандън Дж. Вайхърт случаят е обвързван с голямата съветска войска на украинската граница.

„ Бих описал Путин като занаятчия на тактиката, който употребява всички принадлежности на държавната власт, с цел да реализира задачите си”, декларира Вайхърт пред „ Експрес”.

„ Зашеметяващата проява на противосателитно оръжие беше форма на коренно заплашване. Путин споделя: „ Хей, слушайте, знам, че смятате, че можете да спрете съветска инвазия в Украйна, като напрегнете мускулите си. Но какво ще стане, в случай че прережа сухожилията на тези мускули? Какво ще стане, в случай че хвърля пясък в очите ви и ви отрежа ушите, до момента в който показвате мускулите си?”

„ Чрез намаляване или демонстриране на желанието си да отслаби жизненоважната, само че извънредно уязвима сателитна система на Съединени американски щати в орбита в самото начало на нападателните дейности против Украйна, Путин се надява, че ще успее да накара Запада да се отдръпна и да не пречи за реализиране на задачите му”.

„ Съдейки по паническата и объркана реакция на Съединени американски щати на рисковите антисателитни проби, Путин е наясно, че Байдън и НАТО ще се отдръпват, в случай че съветските танкове преминат границата”, счита Вайхърт.



„ Въпросът ще бъде, какви загуби е подготвена да понесе Америка под управлението на администрацията на Байдън и нейните съдружници в името на страна като Украйна, която Западът няма да може да отбрани, в случай че не посмее да влезе в третата международна война, с цел да спре Русия? Най-вероятният отговор е никакви”, показва Вайхърт.

Напрежението сред Русия и Украйна внезапно ескалира през последните месеци, откакто администрацията на съветския президент Владимир Путин понижи потока на директен газ през украинска територия.

Ръководителят на украинската газова компания „ Нафтогаз” Юрий Витренко предизвести предишния месец, че дейностите на Путин могат да доведат до „ тотална война”.

Ако тактиката на Русия наподобява като повтаряне на предишното, същото може да се каже и за метода на Съединени американски щати към нестабилната обстановка в Украйна. Политиката на Вашингтон беше основно да предлага сопа на Москва и морков на Киев, написа „ Политико”.

Последните американски администрации се опитваха да употребяват насилствени принадлежности - най-вече наказания или закани за такива, с цел да накарат Русия да спре поддръжката си за следените от бунтовници региони на Донбас. Успоредно с това Вашингтон поддържаше Киев стопански, политически и военно.

Този метод беше явен предходната седмица, когато държавният секретар Антъни Блинкен предложения украинския си сътрудник да подпише ново съглашение за стратегическо партньорство сред Съединените щати и Украйна, обещавайки „ мощен ангажимент към суверенитета и териториалната целокупност на Украйна” и предупреждавайки Русия против „ съществени грешки”.



Но настоящето струпване на съветски военни сили е съпроводено от доста по-твърда изразителност, което допуска, че този път Кремъл подхожда друго. Президентът Владимир Путин, съдейки по всичко, има вяра, че Украйна е в повратна точка и че е време да се вдигнат залозите.

А рискът от огромна война наподобява задоволително действителен, с цел да наложи нови подходи на Съединени американски щати.

Сегашната политика на опасност на Русия с наказване и поддръжка на Киев може да е морално оправдана, само че е малко евентуално да повлияе на дейностите на Путин.



Администрацията на американския президент Джо Байдън би трябвало да одобри неприятната действителност, че евентуално няма да успее да накара Путин да деескалира обстановката, в случай че е решен да работи. Възможностите за влияние над Русия от Америка в този случай са доста лимитирани, регистрира „ Политико”.

За сметка на това Съединените щати имат обилни лостове за въздействие върху Украйна, само че тези лостове остават значително неизползвани. Вместо да се концентрира единствено върху принудата против Русия, администрацията на Байдън също би трябвало да накара Киев да предприеме дейности, с цел да извърши уговорките си по Минск II, което Украйна не желае да прави от подписването на съглашението преди шест години до в този момент.

Именно стъпките на Украйна за използване на съглашението, колкото и неправилни да са те, могат да доведат до деескалация от страна на Русия и да съживят бавния кротичък развой.

Заплахата за Украйна, съдържаща се в натрупването на съветски войски на границата, е морално осъдима и опонира на интернационалните отговорности на Москва. Но единствената вяра е Съединени американски щати да убедят Киев да направи първата стъпка, с цел да избегне войната, показва „ Политко”.

Минск II е натрапен от спечелилия. Украинските въоръжени сили всъщност бяха победени, до момента в който Германия и Франция упорстваха за преустановяване на кръвопролитието.

Условията на договорката призоваваха Киев да делегира обилни политически пълномощия на следените от Русия размирен региони на Донбас и даже да договаря с тези бунтовници за „ нова конституция”, която да подсигурява техния специфичен статут. В подмяна съветските войски трябваше да се изтеглят от района и да предадат контрола на границата.

Въпреки че детайлностите на съглашението са характерни за Донбас, неговите условия допускаха необятно политическо споразумяване: Украйна получава мир, само че би трябвало да обезпечи конституционно обезпечен лост за въздействие на бунтовническите проруски сили, който Москва може да употребява, с цел да попречи на Киев да се отклони напълно към Запада. Но тази договорка по този начин и не бе изпълнена.

Конфликтът, който тлее съвсем седем години, като че ли доближи някакво устойчиво равновесие. Нито една от страните не получава това, което желае, само че и нито една от страните не е подготвена да ескалира, с цел да наложи решение на казуса.

Междувременно Украйна доста задълбочи интеграцията си с Европейския съюз и НАТО. Въпреки че нито един от тези алианси не е подготвен да предложи на страната пълноправно участие и двата де факто са закотвили Украйна в своята орбита. Президентът Владимир Зеленски, макар акцията си за преустановяване на войната, зае твърда позиция и даже прикани за преразглеждане на Минск II и настоя за съответни обещания по отношение на участието на Украйна в НАТО.

Сега сигналите от Москва демонстрират, че Кремъл към този момент не е подготвен да толерира такова статукво. През последните шест месеца и Путин, и някогашният съветски президент Дмитрий Медведев разгласиха мощно провокативни публикации за Украйна. Първият сложи под въпрос основанията за основаването на самостоятелна украинска страна, до момента в който вторият саркастично отхвърли настоящето украинско управление като „ невежо и ненадеждно”.

За Москва спорът в Донбас постоянно е бил средство за реализиране на най-важната цел: да има лост за въздействие върху Украйна, с цел да ограничи нейната интеграция със Запада.

Сега Русия може да е подготвена да нападна доста по-дълбоко в украинска територия и има военните качества за това. Последиците могат да бъдат пагубни. Украинските въоръжени сили, ситуирани на изток, евентуално ще понесат тежки жертви, а цивилното население ще пострада както директно от военните дейности, по този начин и индиректно от неизбежния стопански колапс на страната.

Европейската сигурност ще бъде съществено компрометирана и съдружниците от НАТО евентуално ще изискат спомагателни гаранции от Съединени американски щати и разполагане на спомагателни американски войски. И без това лимитираните вероятности за съдействие на Съединени американски щати с Русия, ще изчезнат изцяло, предвижда „ Политико”.

Може да не е прекомерно късно администрацията на Байдън да предприеме дипломатически и посреднически старания, с цел да предотврати войната, защото Украйна е изцяло подвластна от политическата, дипломатическата, икономическата и военна поддръжка от Запада и изключително от Съединените щати, показва „ Политико”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР