Американското разузнаване оценява, че войната в Украйна е унищожила предвоенната

...
Американското разузнаване оценява, че войната в Украйна е унищожила предвоенната
Коментари Харесай

ISW: Войната в Украйна е унищожила предвоенната руска армия

Американското разузнаване прави оценка, че войната в Украйна е унищожила предвоенната съветска войска , макар че Русия отчасти е компенсирала тези загуби и продължава да се приготвя за дълга война в Украйна.

Това се показва в дневния разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

В разкритата разследваща оценка се показва, че съветските сили са изгубили 87% от общия брой на предвоенните си сухопътни войски на дейна работа и две трети от танковете в инвентара си преди 24 февруари 2022 година

В разкритата разследваща оценка се оповестява, че съветските сили са изгубили 315 000 души от 360 000 души персонален състав, 2200 от 3500 танка и 4400 от 13 600 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, които са взели участие в пълномащабното навлизане в Украйна.

В оценката се показва, че към края на ноември 2023 година съветските сухопътни сили са изгубили над една четвърт от запасите си от военно съоръжение, които са имали преди нашествието, което понижава сложността и мащаба на съветските настъпателни интервенции в Украйна.

Въпреки това съветското управление е подхванало огромни ограничения за генериране на сили , с цел да компенсира загубите на жива мощ, и през септември 2023 година украинското разузнаване оповестява, че съветските сили разполагат с 420 000 души персонален състав в окупирана Украйна.

Частичната готовност стартира през септември 2022 година и продължаващите старания на Русия за криптомобилизация най-вероятно са компенсирали съветските загуби , обявени от американското разузнаване, макар че новият съветски личен състав евентуално има по-ниски бойни качества от тези, които е заменил.

Руското военно командване също по този начин поставя дълготрайни старания за преструктуриране и разширение, с цел да образува стратегически запаси и да се приготви за евентуална бъдеща широкомащабна стандартна война против НАТО, макар че краткосрочните и средносрочните условия за персонален състав в Украйна евентуално подкопават тези старания. русия последователно активизира своята отбранителна индустриална база (ОИБ), с цел да се оправи със загубите на материални средства в Украйна и да поддържа продължителни военни старания, макар че няма индикации, че Русия е постигнала забележителен прогрес в компенсирането на загубите на бронирани машини в Украйна.
 Байдън: Путин се провали
Байдън: Путин се провали

Украйна ще е член на НАТО

На 11 декември по време на тирада в Националния университет по защита на Съединени американски щати украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че съветският президент Владимир Путин пренасочва съветската стопанска система и общество към военновременна основа .

На 12 декември във Вашингтон украинският президент Володимир Зеленски се срещна с разнообразни публични лица от Съединени американски щати, в това число с президента Джо Байдън, и приказва пред Конгреса за американската военна помощ за Украйна. Зеленски се срещна с Байдън, министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, ръководителя на Обединения комитет на началник-щабовете военачалник Чарлз Браун, ръководителя на Камарата на представителите Майк Джонсън и други американски публични лица.

На конференция с Байдън Зеленски съобщи, че Украйна е постигнала значими триумфи на бойното поле, и благодари на Съединени американски щати за поддръжката и за насърчаването на дейно партньорство .

Байдън разгласи, че е одобрил пакет от военна помощ на стойност 200 млн. $ за Украйна, включващ муниции за противовъздушна защита и артилерия, и удостовери, че Съединени американски щати не престават да поддържат Украйна.

Зеленски се срещна и с разнообразни американски производители на отбранителни артикули за взаимно украинско-американско произвеждане на артилерийски и противовъздушни муниции и системи.

Американското разузнаване оповестява, че съветските настъпателни интервенции в Източна Украйна през есента на 2023 година и през идната зима целят да отслабят западната поддръжка за Украйна, вместо да реализират непосредствени оперативни цели.

Съобщава се, че разследващата общественост на Съединени американски щати е споделила с Конгреса на 12 декември разкрита разследваща оценка, в която разузнаването на Съединени американски щати прави оценка, че съветските настъпателни интервенции в Източна Украйна целят да отслабят западната поддръжка за Украйна, само че са довели единствено до тежки съветски загуби и до никакви оперативно значими съветски триумфи на бойното поле.

Тази оценка за огромни съветски загуби и липса на оперативно значими съветски триумфи подхожда на оценката на ISW. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Андриен Уотсън заяви, че съветските сили са понесли повече от 13 000 жертви и са изгубили 220 бойни машини по оста Авдеевка-Новопавловка (направление Авдеевка през западната част на Донецка област) от началото на настъпателните интервенции през октомври 2023 година

Уотсън добави, че Русия наподобява има вяра, че военната " невъзможност " през зимата ще изчерпи западната поддръжка за Украйна и ще даде преимущество на съветските сили макар огромните съветски загуби и непрекъснатия съветски дефицит на подготвен личен състав, муниции и съоръжение.
 Зеленски пред Байдън: Украйна може да победи Обновена
Зеленски пред Байдън: Украйна може да победи

Пентагона отваря своите хранилища за Киев

Според оценката на ISW съветските сили се пробват да си върнат самодейността на равнище спектакъл в Украйна най-малко от средата на ноември 2023 година и в този момент евентуално са подхванали настъпателни интервенции в голям брой браншове на фронта в интервала на най-трудните метеорологични условия през есенно-зимния сезон в опит да изземат и запазят самодейността.

Възможно е съветските сили да организират скъпоструващи настъпателни интервенции в миг, който е неподходящ за сухопътни маневри, с цел да синхронизират евентуалната смяна на самодейността на бойното поле с продължаващите диалози на Запад за продължение на поддръжката за Украйна.

На 10 октомври съветските сили започнаха огромна атака за завладяването на Авдеевка и след това ускориха локалните офанзивни интервенции в други елементи на Източна Украйна, до момента в който украинските сили започнаха да понижават контраофанзивните интервенции по лично предпочитание.

Руското военно командване реши да не изчаква с подготовката за настъпателни старания по-късно тази зима или напролет на 2024 година след намаляването на темпото на украинските контраофанзивни интервенции, както беше направило сред сполучливите украински контраофанзиви през лятото и есента на 2022 година и несполучливата съветска атака през зимата и пролетта на 2023 година

Решението на съветското военно командване да стартира офанзивни старания през есента на 2023 година може да е било опортюнистична реакция на възприетото разколебаване на западната поддръжка за Украйна. Засилените западни полемики по отношение на продължаването на военната помощ за Украйна след относително сполучливите съветски отбранителни интервенции в Запорожка област бяха предвидими и може да са взели присъединяване в изчисленията на съветското командване.

Кремъл провежда дългогодишни осведомителни интервенции, целящи да възпрат западната помощ за сигурността на Украйна, и съветското командване може да е открило, че тези осведомителни интервенции дават все по-голям резултат.

Руските сили постоянно организират военни интервенции в Украйна, ориентирани към образуване на държанието на Запада , вместо към реализиране на оперативни цели на бойното поле, и оценката на разузнаването на Съединени американски щати, че настоящите съветски настъпателни интервенции нямат непосредствена оперативна военна цел, е изцяло правдоподобна.

Руските сили към момента не са иззели самодейността в цяла Украйна, само че в случай че изземат самодейността, съветските сили може да се опитат да преследват непосредствена оперативна цел. Съобщава се също, че съветското военно командване организира настъпателни интервенции предвид на вътрешнополитически цели, а вътрешната динамичност в Кремъл може да оказва въздействие върху решенията на съветските военни за настоящите съветски настъпателни интервенции.

ISW не предлага оценка на главните планове на настоящите съветски настъпателни интервенции сега, само че се съгласява с оценката на разследващата общественост на Съединени американски щати, че Русия е поела доста огромни загуби, без да реализира оперативно значими триумфи или да сътвори условия за реализиране на такива триумфи.
 Зеленски не съумя да завоюва републиканците в Конгреса
Зеленски не съумя да завоюва републиканците в Конгреса

Тревожен сигнал от Капитолия

На 12 декември съветските сили нанесоха серия от удари с безпилотни самолети и ракети, ориентирани против Украйна. Украинските военновъздушни сили оповестиха, че съветските сили са изстреляли 15 безпилотни летателни апарата Шахед-131/136 от окупирания Балаклавски регион, Крим, и две ракети Х-59 по цели в Украйна, като украинската противовъздушна защита е унищожила девет от безпилотните летателни апарати и двете ракети.

Украински военни оповестиха, че ракетите са били ориентирани към Запорожка област и Кривий Рих, Днепропетровска област.

Южното оперативно командване на Украйна заяви, че удар на съветски дрон е развалил административна постройка в град Одеса.

Украински публични лица обявиха, че съветските специфични служби може да са направили огромната хакерска атака против украинския мобилен оператор " Киевстар " на 12 декември. Главният изпълнителен шеф на " Киевстар " Олександър Комаров съобщи, че мощна хакерска атака е била ориентирана към " Киевстар " сутринта на 12 декември и е предизвикала механически сривове, само че не е компрометирала персоналните данни на клиентите.

Комаров съобщи, че хакерската атака е унищожила отчасти ИТ инфраструктурата на " Киевстар " и че не е ясно какъв брой време ще отнеме възобновяване.

Украински публични лица обявиха, че украинската основна прокуратура е почнала наказателно произвеждане и че Службата за сигурност на Украйна проверява възможното присъединяване на съветските служби за сигурност в офанзивата.

Говорителят на украинските сухопътни войски подполковник Владимир Фитьо съобщи, че хакерската атака не е основала съществени проблеми за украинските сили на фронта.

Кибератаката е нарушила услугите на " Киевстар " за народен роуминг в Украйна; банкоматите на две огромни украински банки - " ПриватБанк " и " Ощадбанк " ; уличното осветяване в град Лвов; системите за предизвестие за въздушни набези в град Суми, Киевска област и Ивано-Франковска област; както и общинските горещи линии в градовете Ривне и Днепър.

Главното военно разузнаване на Украйна (ГУР) заяви, че киберзвена на ГУР неотдавна са провели сполучлива кибероперация против съветската Федерална данъчна работа (ФНС).

На 12 декември ГУР съобщи, че киберзвена на ГУР са проникнали в централните сървъри на ФНС и 2300 районни служби в цяла Русия и окупирания Крим и са направили две хакерски атаки на неуточнени дати, като са премахнали конфигурационните файлове, които са разрешавали действието на базите данни на съветската данъчна система.

ГУР заяви, че съветските управляващи безрезултатно са се опитвали да възстановят ФНС в продължение на четири дни.
 В Съединени американски щати: Няма опрощение за неналичието на финансиране на Украйна
В Съединени американски щати: Няма опрощение за неналичието на финансиране на Украйна

Рейгън несъмнено се върти в гроба, републиканска партия, която той обичаше, се трансформира в партия на Путин

Позовавайки се на неуточнени специалисти, ГУР съобщи, че последствията от офанзивата ще продължат да сковават ФНС най-малко до януари 2024 година и че съветските управляващи може да не съумеят да реанимират изцяло данъчната система.

ФНС отхвърли отчета на ГУР, че украински киберчасти са хакнали ФНС, и съобщи, че всички данъчни служби работят обикновено.

Руското опозиционно издание " Медуза " означи, че съгласно известията ФНС е уведомила съветски канал в Telegram, че потребителите може да имат проблеми с достъпа до нейните онлайн услуги, само че че ФНС е отказала да изясни аргументите за проблемите.

Руският информативен канал RBK заяви, че съветският президент Владимир Путин за първи път е определил известни съветски блогъри като " доверени лица " в своята предизборна акция. На 12 декември РБК заяви, че Путин е определил за " доверено лице " журналиста от съветския ултранационалистически вестник " Комсомолская истина " и член на Кремълския съвет по правата на индивида Александър " Саша " Коц, а също по този начин обмисля да дефинира за " доверени лица " военният блогър Александър Сладков и създателя на канала WarGonzo Telegram Семьон Пегов.

Руското законодателство разрешава на претендентите за президент да показват до 600 лица като " доверени лица ", които да водят акция от името на избран претендент и от време на време да работят от негово име в избрани случаи.

РБК отбелязва, че измежду " доверените лица " на Путин ще бъде и командирът на батальона " Спарта " на Донецката национална република (ДНР) Артьом Жога, който Кремъл показва като лице, което моли Путин да се кандидатира за преизбиране през 2024 година, както и лица от организации, които поддържат съветската война в Украйна, в това число държавната фондация " Защитници на отечеството " и Комитета на фамилиите на бойците на отечеството.

ISW и преди е отбелязвала, че Путин възнаграждава лоялността на Коц, Сладков и Пегов, а Путин евентуално употребява това означение на " доверени лица ", с цел да възнагради в допълнение ултранационалистически настроените блогъри, които са му лоялни.

Кремъл евентуално ще употребява президентските избори през март 2024 г ., с цел да употребява тези и евентуално други военни блогъри, с цел да възвърне господството на Кремъл в осведомителното пространство и да организира осведомителни интервенции за Путин и изборите.

Съд в Санкт Петербург осъди на депортиране трима малолетни узбекски мигранти и техните родители за гасене на Вечния огън в Санкт Петербург на фона на продължаващото напрежение сред централноазиатските общности в Русия и съветските управляващи.
 Финландия усилва производството на снаряди за фронта в Украйна
Финландия усилва производството на снаряди за фронта в Украйна

Подкрепа преди Коледа против съветската експанзия

Руските управляващи задържаха тримата малолетни в Санкт Петербург на 10 декември и разпространиха фрагменти, на които децата гасят Вечния огън - мемориал в памет на руските военнослужещи, починали през Втората международна война, в Санкт Петербург със сняг.

На 12 декември съветската новинарска работа РБК заяви, че съветските управляващи държат едно от децата в център за краткотрайно задържане на малолетни правонарушители, а също по този начин ще наложат санкция и ще депортират родителите на децата за това, че не са се записали в съветските миграционни управляващи.

Руското опозиционно издание " Медуза " заяви, че съветските управляващи постоянно задържат хора за административни нарушавания за закононарушения против мемориалите " Вечен огън " в цяла Русия, само че че наказателните каузи не са необичайност.

На 11 декември Държавната дума на Русия утвърди ремонти, които разрешават на съветските съдилища да постановат санкции или да назначават наложителна работа на мигранти, наказани за закононарушение, вместо депортиране, което подсказва, че мигрантската политика на Кремъл към момента не е ясно дефинирана.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР