Американското разузнаване отхвърля конфликт между Израел и Хизбула. Журналисти на The

...
Американското разузнаване отхвърля конфликт между Израел и Хизбула.
Журналисти на The
Коментари Харесай

Американското разузнаване отхвърля конфликт между Израел и Хизбула

Американското разузнаване отхвърля спор сред Израел и Хизбула.
Журналисти на The Washington Post откриха в приключване на секретни данни от Discord изчерпателен документ на американското разузнаване. В него се споделя, че спор сред Израел и ливанското придвижване Хизбула е малко евентуален. Документът е от февруари тази година.

На 11 октомври съветското посолство в Израел заяви, че “градове в Северен Израел са били подложени на масирана офанзива от Ливан ”. Социалните медии оповестиха и за набези на дронове против Израел от Ливан. Но Израелските сили за защита (IDF) опровергаха тази информация и обявиха, че никакви дронове не са навлизали във въздушното пространство от север.

Конфликт сред Израел и Хисбула е малко евентуален

Според свръхсекретен документ на американското разузнаване масирана офанзива против Израел от страна на ливанската Хизбула – политическа партия и бойна формация, подкрепяна от Иран, е малко евентуална. Анализаторите от разузнаването считат, че в връзките сред Израел и Хизбула съществува баланс, който понижава риска от пълномащабна война през 2023 година
Според отчета Израел и Хизбула са възприели позиция на “взаимно въздържане ” след съглашението от октомври 2022 година В това спораумение Ливан и Израел се споразумяха да демаркират противоречивите морски граници. Сделката, чието разработване лиши 11 години, разреши на всяка от страните да изследва доходоносни газови залежи в крайбрежната зона.
Но в разбора се показват други фактори, които биха могли да нарушат този баланс, в това число “неспособността на Хизбула да сдържа палестинските бойци ”. В това число и Хамас, който също работи в Ливан.
Според анализите на американското разузнаване Израел и Хизбула са привикнали да си дават отговор “пропорционално ”. Например Израел може да организира саботажни интервенции в Ливан или да стреля през пустинята. Докато Хизбула смъква израелски дрон или изстрелва ракети в северната част на страната. Действията са провокативни, само че не водят до жертви и от двете страни.
Хизбула е паравоенна политическа партия в Ливан. Заедно със своите съдружници тя държи болшинство в Народното събрание до изборите през 2022 година
През април от Южен Ливан по Израел бяха изстреляни 34 ракети. Израелските военни обявиха, че нападението е осъществено от бойци на Хамас, чиито водачи са се срещнали с генералния секретар на Хизбула Хасан Насрала в Ливан ден по-рано.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР