Американското правителство ще похарчи милиарди долари, за да поддържа работата

...
Американското правителство ще похарчи милиарди долари, за да поддържа работата
Коментари Харесай

Защо САЩ харчат милиарди, за да поддържат работата на атомните си централи

Американското държавно управление ще похарчи милиарди долари, с цел да поддържа работата на атомните електроцентрали в страната, тъй като другояче те ще изгубят прекомерно доста пари, с цел да не престават да работят.

Атомните електроцентрали генерират чиста сила, производството на която не основава парникови газове, а това може да помогне на администрацията на президента Джо Байдън да реализира амбициозната си цел за понижаване на чистите нездравословни газове с 50% до 2030 година спрямо равнищата от 2005 година

Инфраструктурният закон, който Байдън подписа през ноември, включва стратегия на стойност 6 милиарда $, която има за цел да резервира съществуващите нуклеарни реактори в Съединени американски щати. На 10 февруари Службата по нуклеарна сила към министерството на енергетиката на Съединени американски щати предприе първите стъпки по започването на процеса по разпределението на тези пари.

Парите са нужни, тъй като голям брой атомни електроцентрали са изложени на риск от прибързано затваряне, а няколко други към този момент са били затворени прибързано заради стопански условия, сочат държавни документи.

Защо?

Дерегулацията и евтиният природен газ

“Причината в действителност се свежда до дерегулацията на промишлеността,” споделя пред CNBC Джордж Биличич, вицепредседател на компанията за ръководство на активи Lazard.

В Съединени американски щати 17 щата с атомни електроцентрали са контролирани, а 10 щата с атомни електроцентрали са дерегулирани, съгласно Института по нуклеарна енергетика.

На дерегулираните пазари производителите на атомна сила би трябвало да я продават на отворения пазар, където разпределителните компании избират най-евтината енергийна алтернатива, която може да свърши същата работа. В днешно време това постоянно е природният газ.

“Един от главните фактори, който движи стопанската система към нуклеарната сила, е това какъв брой на ниска цена е природният газ,” споделя Бен Кинг, старши енергиен анализатор в компанията за пазарни изследвания Rhodium Group.

“Когато природният газ е на ниска цена, за нуклеарната енергетика е извънредно мъчно да генерира нужните доходи, с цел да продължи да действа и да носи облага,” споделя Кинг.

Предвид актуалните цени на природния газ и прогнозите, Кинг и неговите сътрудници чакат, че към една трета от нуклеарните мощности в Съединени американски щати може да бъдат извадени от приложимост. Ядрените мощности ще намалеят от към 96 гигавата в близо 60 атомни централи в Съединени американски щати до 60 гигавата до 2030 година, предвиждат от компанията.

И въпреки 6-те милиарда $ в инфраструктурния закон да са от помощ за предотвратяването на евентуална поредност от затваряния на атомни електроцентрали, те не са задоволителни, счита Кинг.

Дерегулацията на енергийните пазари трябваше да подтиква нововъведенията и конкуренцията. Сега обаче, откакто битката с климатичните промени стана по-неотложна, е изкушаващо този ход да бъде подложен под въпрос.

“Трябва да се организира спор за това дали дерегулацията бе сполучлива или не, и дали промишлеността не трябваше да остане контролирана,” споделя Биличич. Фактът, че държавното управление в този момент се намесва, с цел да поддържа нуклеарната сила, допуска, че това е било неточност.

“От друга страна, има доста специалисти, които биха показали понижените разноски, нововъведенията и основаването на страхотни компании, които процъфтяват в дерегулирана среда.”

Друг фактор за жизнеспособността на нуклеарната енергетика е дали атомната централа е част от по-голяма компания за комунални услуги. В тези случаи атомните централи “са малко по-изолирани от ежедневните и ежемесечните промени на пазара,” споделя Кинг.

Свещеният Граал

Другите огромни източници на сила с нулеви излъчвания включват вятъра, слънцето и водата а цените за тези енергийни източници постоянно са най-ниските на пазара.

Атомната сила би трябвало да се конкурира и с тези по-ниски цени, въпреки и не чак дотам, както с природния газ.

“Ефектът, който възобновимите източници имат, бледнее спрямо този от природния газ,” споделя Кинг.

По-проблематичното е, че вятърът и слънцето са непостоянни източници на сила — слънцето не постоянно грее, а вятърът не постоянно духа. Те не могат да заменят атомната сила (нито газа или въглищата) като източници на базово натоварване, до момента в който не бъде създадена огромна технология във връзка с батериите. Това обаче ще се случи след години.

“Това е нещото, което хората назовават Свещения Граал на енергийния преход,” споделя Биличич. “Да се разполага с решение за предпазване на силата, което е практично и може да се употребява с възобновимите източници, тъй че хората да имат надеждна електрическа енергия 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата. На пазара просто няма нищо такова. Не виждаме и на хоризонта да се задава нещо, което да може да бъде скалирано, тъй че да обслужва това, от което има потребност човечеството.”

Редица новаторски компании, като ESS и Form Energy получават пари от видни вложители, с цел да изградят тази технология, а открити компании като Tesla също работят по казуса, само че огромно решение към момента няма.

“За да бъдат реализирани задачите за декарбонизация, доста неща би трябвало да събрани дружно. Едно от тях е атомната сила,” споделя Биличич.

Един от методите, по които можем да гледаме на казуса е, че на дерегулираните енергийни пазари няма отчитане на излъчванията на нездравословни газове. Само цената печели.

Поставянето на цена на въглеродните излъчвания може да помогне за поддържането на другояче дерегулирания енергиен пазар, до момента в който в това време се реализират задачите свързани с климата.

“Ако имахме среда на ценообразуване за въглерода, тези атомни електроцентрали щяха да бъдат по-ценни,” споделя Биличич.

Това е една от аргументите Биличич да поддържа държавните дотации за атомните електроцентрали.

“Според мен парите не се дават напразно,” споделя той пред CNBC. Парите “се дават поради признанието, че тези атомни централи основават изгода, за която не им се заплаща на пазара.”
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР