Американското правителство разреши на американски компании да работят по шест

...
Американското правителство разреши на американски компании да работят по шест
Коментари Харесай

САЩ разрешиха на свои компании да работят по ядрени проекта в Саудитска Арабия

Американското държавно управление позволи на американски компании да работят по шест нуклеарни плана в Саудитска Арабия, заяви министърът на енергетиката Рик Пери, макар рецензиите на конгресмени, обезпокоени, че кралството се пробва да се снабди с атомно оръжие, съобщи Франс прес.

На чуване в Сената Пери през вчерашния ден удостовери, че държавното управление на президента Доналд Тръмп е одобрило шест претенции за предварителни работи, свързани с нуклеарната енергетика, в Саудитска Арабия и два в Йордания. Не се позволява обаче доставка на съоръжение, отбелязва Асошиейтед прес.

За дадените позволения първо заяви американският уебсайт "Дейли бийст ", след което Пери ги удостовери на обществено чуване.

Пред сенатската комисията по въоръжените сили Пери сподели, че от 2017 година насам министерството на енергетиката е одобрило 37 претенции американски компании да продават технология и да оказват подпомагане в региона на нуклеарната енергетика, в това число девет в Близкия изток.

Пери увери, че Съединени американски щати се ангажират да подсигуряват, че саудитците няма да могат да преработват употребяваното гориво за изработката на нуклеарни оръжия.

"Това, което настина ме безпокои, е, че в случай че Съединени американски щати не са сътрудници на Саудитска Арабия или Йордания, тези страни ще се извърнат към Русия и Китай, с цел да си обезпечат технология за нуклеарна сила с гражданско предопределение ", сподели министърът.

Одобрението, обещано от Вашингтон, за което през вчерашния ден заяви "Дейли бийст ", не беше огласено. Пери изясни, че фирмите, за които то се отнася, желали да запазят своята индустриална загадка.

Конгресмени демократи обаче показаха опасения, че държавното управление на Тръмп утвърждава прекомерно бързо тези планове за нуклеарна сила с гражданско предопределение в Саудитска Арабия, в случай, че кралството не е подписало съглашение, с което се ангажира да употребява технологията за мирни цели.

Американските компании нямат право да дават нуклеарни материали и съоръжение на други страни без това съглашение, показва Агенция Франс Прес.

На чуване на държавния секретар Майк Помпео в сряда конгресменът демократ от Калифорния Брад Шърман изрази противоречие.

"Ако не можем да поверим електрически трион на един режим, не би трябвало да му поверяваме нуклеарни оръжия ", сподели той, намеквайки за убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул.

Въпреки че американския Сенат счита, че отговорност за убийството носи саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, президентът Тръмп даде ясно да се разбере, че "стратегическият съюз " със Саудитска Арабия е приоритет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР