Американското правителство прибегна до рядко използвано извънредно право, за да

...
Американското правителство прибегна до рядко използвано извънредно право, за да
Коментари Харесай

Белият дом заобиколи Конгреса за оръжейни сделки със Саудитска Арабия

Американското държавно управление прибегна до рядко употребявано изключително право, с цел да заобиколи Конгреса и да прокара 22 покупко-продажби за продажба на оръжие на Саудитска Арабия,  Обединените Арабски емирства и Йордания на общата сума от 8,1 милиарда $, съобщи Българска телеграфна агенция.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо уведоми Конгреса за решението да се употребява „ малка врата “ в Закона за контрола върху оръжейния експорт, е взето, за „ въздържане на иранската експанзия “ и укрепят качествата за самозащита на сътрудниците на Съединени американски щати, с цел да не се утежни обстановката в Залива и в Близкия изток, оповестиха осведомителните организации.

Помпейо увери, че администрацията счита единствено един път да употребява това изключително право. Той сподели, че някои от покупко-продажбите са били показани на конгресмените преди 18 месеца, само че те не подхванали нищо, а забавянето им може да сътвори проблеми в миг, когато неустойчивостта в района се ускорява. 

Президентът Доналд Тръмп разгласи през вчерашния ден, че Съединени американски щати считат да изпратят още 1500 бойци в Близкия изток, с цел да подсилят американския отговор на неуточнена иранска опасност.

Одобряването на покупко-продажбите, за които става дума, ще разреши да се продадат муниции с тъкмо ориентиране, други бомби и боеприпаси, както и средства за поддръжка на самолети.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР