Американското правителство не подкрепя проекта „Турски поток”. Това заяви заместник-държавният

...
Американското правителство не подкрепя проекта „Турски поток”. Това заяви заместник-държавният
Коментари Харесай

САЩ не пордкрепя Турски поток и настоява България да диверсифицира източниците си на газ

Американското държавно управление не поддържа плана „ Турски поток”. Това съобщи заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан в изявление за " 120 минути " по btv.
Заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан е на дипломатическа обиколка, която включва пет страни, измежду които е и България. Предишния път, когато трима американски сенатори посетиха страната ни през 2014 година, беше разгласен краят на „ Южен поток”.

" Бих споделил, че енергийната самостоятелност и диверсификация са доста значими за всяка страна като въпрос на национална сигурност. Мога да приказвам като американски жител. Много добре си припомням какво се случи в Щатите, когато бяхме подвластни от задгранични източници на петрол, ембаргото на нефта през 70-те години на предишния век. За десетилетия Съединени американски щати работи старателно за създаване на по-голяма енергийна самостоятелност. През последното десетилетие посредством софтуерни и други нововъведения сме станали експортьор на сила, което е ужасно за нашата национална сигурност. С това обръщение пристигам в София, да се опита да диферсифицира своите източници на сила, било то от газ от голям брой източници, освен от един, или атомно гориво, идващо от голям брой източници. Идеята е, че множеството източници понижават риска, а рискът би могъл да бъде да вземем за пример естествено злополучие. Ако нещо се случи и се прекъсне газопреносна тръба, напълно необвързано с политическо решение, това би могло да докара до голяма икономическа дислокация в страната, в случай че е била прекомерно подвластна от един източник на сила. ", съобщи Съливан
" Както и за „ Северен поток II”, американското държавно управление не поддържа „ Турски поток”. Това, което поддържаме, както споделих по-рано, е енергийна диверсификация. С представители на държавното управление говорихме за плановете за интерконектори Гърция – България и Сърбия – България, които биха диверсифицирали източниците на газ. ", продължи той.
За избора на нови изтребители, който следва на България, Съливан разяснява: " Вярваме, че изтребителят Ф-16 блок 70 е най-напредналата и съвременна оръжейна система. Тя е най-подходяща за защитата на България, за присъединяване на България със съдружниците в НАТО при взаимните ни задължения. Нашето мнение е, че изтребителят „ Грипен” не може да се съпоставя. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. Ф-16 е оръжейна система, потвърдена в борби, употребена от съдружниците в НАТО в Гърция, в Румъния, от съдружници отвън НАТО като Израел. Има причина тези страни да изберат Ф-16. Това е способна машина. Предложението, което Съединени американски щати насочва, оръжейните системи, които „ Локхийд Мартин” продава, употребява напреднали технологии, които просто не са налични на „ Грипен”. Не е заслужено сравнението да се брои количеството на изтребители, да се съпоставят 8 по отношение на 10. 8-те Ф-16 са забележителни оръжейни системи, които са се доказвали неведнъж във времето. В последна сметка решението е на държавното управление на България и на народа на България, да решат какво е вярно за тяхната национална сигурност "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР