Американското издание съобщи, че първият от обещаните на Киев зенитно-ракетни

...
Американското издание съобщи, че първият от обещаните на Киев зенитно-ракетни
Коментари Харесай

Пейтриът срещу Кинжал: В Украйна се появиха оръжия от Студената война

Американското издание заяви, че първият от обещаните на Киев зенитно-ракетни комплекси Patriot е доставен в Украйна. В Незалежная в това отношение царува извънреден възторг, сходен на това, което се следи във Вашингтон при започване на 80-те години, когато беше основана тази система за противовъздушна защита.

Пробно посещаване на " пейтриъти "

Зашеметяващата вест за идването на първата партида системи за противовъздушна защита Patriot в Незалежная беше обявена на града и света от The Financial Times. Вярно, без връзки към източници. Така че, в случай че в действителност тези системи към момента не са пристигнали в Украйна, тогава евентуално ще се появят скоро - след ден, след седмица, след месец. Има ли значение по кое време - украинските туземци чакат американските Противовъздушна отбрана от декември, могат да изтърпят още малко.

След това в края на предходната година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън инструктира държавния секретар Антъни Блинкен да управлява отпущането на до един милиард $ на режима в Киев за " помощ на Украйна ", като след това посочи, че парите ще бъдат употребявани за " подсилване на противовъздушната защита ", в това число закупуване на системи за противовъздушна защита Patriot.

През януари ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба по време на брифинг сподели, че подготовката на Киев за приемането на " пейтриъти " на въоръжение към този момент е почнала:

" Завършихме предходната година с революционно решение да предоставим на Украйна американски системи Patriot, за което се договориха водачите на Украйна и Съединените щати Владимир Зеленски и Джоузеф Байдън ".

" Ние високо ценим тази стъпка на Съединените щати. Очакваме с неспокойствие внедряването на Patriot допустимо най-скоро ", съобщи още той.

Симптоматично е, че преди американците поляците, или по-точно полският министър на защитата Мариуш Блашчак, осведомиха за идването на ракетната система на тяхна страна. В изявление за испанското издание Razon.

Те не пропуснаха да прибавят, че, както споделят, Варшава също има пръст в този развой. Намеква се, че в бъдещите си територии тя държи всичко под надзор.

По-късно обаче се оказа, че полският министър доста се хвали и Полша няма нищо общо с доставките на Patriot за Украйна. И полското министерство на защитата трябваше - явно след недоумението, изразено оттатък океана - да изясни думите на своя началник с " неакуратен превод ".

Както и да е, системата за противовъздушна защита Patriot или в действителност към този момент е някъде в Украйна, или е на път. Но доста близо. Германия и Холандия също оповестиха желанието си да доставят на Киев сходни системи за Противовъздушна отбрана.

Колко от тях общо ще бъдат предоставени на Киев, не се оповестява, само че въвеждането им на въоръжение в необандеровския режим носи сериозна опасност под формата на отнемане на съветските самолети от владичество в небето над Украйна.

Да, понякога се пробват да го оспорят с Незалежните военновъздушни сили, само че като предписание с жалък резултат. Сега съветските военни водачи и ракетчици би трябвало да се приготвят за обстоятелството, че тяхната работа ще стане с порядък по-опасна, а резултатът ще бъде по-труден за реализиране.

По врабчета и " Геран " няма да бият

" Разбира се, два комплекса няма да подкопаят цялата ни бойна авиация, само че в това време би трябвало да сте наясно, че това е единствено началото. И като размер това към този момент не е струйка военни доставки, както преди началото на СВО ", споделя военният специалист, шеф на Центъра за разбор на тактиките и технологиите Руслан Пухов.

" Следователно в един миг украинците ще имат доста системи за противовъздушна защита, които по редица параметри не са по-ниски от нашите ", съобщи той.

В диалог с " Цариград " събеседникът допусна, че системите за противовъздушна защита Patriot на въоръжение в Киев „ могат да основат съществени проблеми на нашата авиация и, най-важното, те ще смъкват нашите крилати ракети и нашите безпилотни летателни апарати “.

От своя страна Андрей Фролов, някогашен основен редактор на списание „ Експорт на оръжия “ и член на Руския съвет по интернационалните връзки, счита, че „ пейтриътите “ надали ще бъдат употребявани против съветските „ Герани “.

" Две акумулатори като цяло могат да покрият единствено един обект. Разбира се, появяването на нови модерни системи усложнява осъществяването на избрани задания в границите на СВО и хипотетично крие опасности да понесем загуби в хора и техника ", сподели той.

" Очевидно е, че тези комплекси ще бъдат ситуирани в тила, където нашите пилотирани самолети не летят, тъй че против боеприпасите и оръжията, които използваме - баражиращи муниции, крилати ракети от разнообразни типове, това не е най-ефективното оръжие ", споделя специалистът.

Той също по този начин означи, че всяка ракета " Пейтриът " е много скъпа. Следователно стрелбата от тази система за противовъздушна защита по БПЛА Геран е " като да удряте врабчета с оръдие ".

" С този метод ние просто ще съсипем Съединените щати ", счита той.

В същото време Фролов е уверен, че опасността от появяването на забележителен брой системи за противовъздушна защита на американско произвеждане измежду украинците ще се появи малко по-късно:

" Мисля, че в този момент появяването на тези комплекси няма да промени нищо фундаментално. Но това, несъмнено, е единствено първата стъпка, първата доставка, ще продължат да изпращат нови комплекси, в случай че е допустимо, и тук стартират рисковете, които загатнах нагоре (загуба на хора и техника. - ред. ). "

Може да се напомни, че системата за противовъздушна защита Patriot се трансформира в самобитен култ за режима на Роналд Рейгън, захласнат от конкуренцията във въоръжаването със Съюз на съветските социалистически републики и рекламиран като ефикасен отговор на Москва.

За благополучие администрацията му нямаше време да тества новата система в борба с Москва. Това се случи по-късно - в Ирак, където Пейтриът не се показа съвършено, липсваха ракети.

Неофициални източници след Първата война в Ирак слагат следната степен на акуратност на прихващане на системата " Пейтриът ": 25% в Саудитска Арабия и 33% в Израел. Самият Пентагон разгласи 80% в Саудитска Арабия и 50% в Израел.

Във втората иракска война американските противоракетни системи се оказват в пъти по-успешни, само че по време на войната в Сирия (прикривайки Израел) и в Йемен (защитавайки Саудитска Арабия) още веднъж се оказват неидеални, изключително във втория случай.

Какво следва от това?

Ето за какво, появяването на " пейтриъти " никога не е панацея за Киев. Но и недооценяването на опциите на дадената система не е алтернатива.

И несъмнено, желае ни се да пожелаем на нашите стратези все по този начин да употребяват момента, до момента в който количеството от тези ЗРК в Украйна не доближи критическо равнище, с цел да нанесат обещаните удари по центровете за взимане на решение. Защото по-нататък ще е по-сложно и рисково.

Не би трябвало да се повтарят грешките от 2014-та година, когато не взехме градовете, където щяха да ни посрещнат с цветя, а в този момент ги взимаме с неимоверни старания и човешки загуби, трансформирайки ги в руини. Сега правилото е същият. И прозорецът на благоприятни условия към този момент е задоволително необятно отворен. Засега....

Превод: СМ

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР