Американско безпилотно устройство е свалено в международно въздушно пространство над

Американско безпилотно устройство е свалено в международно въздушно пространство над ...

Свален дрон увеличи напрежението между САЩ и Иран.


Американско безпилотно устройство е свалено в международно въздушно пространство над Ормузкия проток, потвърдиха от Пентагона, след като ирански медии съобщиха за това, предаде Би Би Си. Съобщенията на САЩ и Ислямската република за инцидента обаче дават различни сведения за мястото на инцидента, който се случва в момент на все още нарастващо напрежение между Вашингтон и Техеран и планове за засилване на американското присъствие в региона. В понеделник министерството на отбраната на САЩ обяви плановете за разполагане на още 1000 войници в региона заради "враждебно поведение" на иранските сили.

Медия на иранската Революционна гвардия обяви сутринта, че това се е случило в иранското въздушно пространство, недалеч от град Кухмобарак, в южната част на страната. Първоначално американски представители отказаха коментар и по-късно отрекоха американски дронове да са прелитали над Иран. Става дума за дрон MQ-4C Triton на американските военноморски сили.

"Свалянето на американски дрон бе ясно послание до Америка... границите ни са червената линия на Иран и ще реагираме на всяка агресия... Иран не иска война с нито една държава, но сме напълно подготвени да го защитаваме", каза по държавната телевизия на страната главнокомандващият на гвардията Хосеин Салами.

Източник: segabg.com