Американският заместник- държавен секретар Джон Съливан е на двудневна визита

...
Американският заместник- държавен секретар Джон Съливан е на двудневна визита
Коментари Харесай

Американският заместник-държавен секретар Джон Съливан посети България

Американският заместник- държавен секретар Джон Съливан е на двудневна аудиенция у нас. Утре той ще се срещне с президента, с премиера и с военния министър. След първата му среща през днешния ден с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева той съобщи, че връзките сред България и Съединените щати са по-добри от всеки път. Двамата потвърдиха стратегическото партньорство на двете страни в сигурността и защитата, енергетиката и обществената сфера.

Джон Съливан дефинира страната ни като доста добър другар и значим сътрудник на Съединените щати в района.Подчерта, че е разискал с Екатерина Захариева както желанието на България за рационализация на част от въоръжените ни сили, по този начин и за диверсифисация на енергийните източници. Като един от участниците в процедурата за закупуване на нов вид военен аероплан, Съединени американски щати усъвършенстваха през днешния ден офертата си за изтребителя F-16, напомни българският вицепремиер, само че добави:
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Като държавно управление по никакъв метод не желаеме да влияем на експертната комисия,която ще вземе това решение и се надяваме в действителност те да изберат този аероплан, който най-добре ще отбрани българският интерес и ще увеличи качествата на България в НАТО.

 Шведското държавно управление усъвършенства предлагането си за изтребителите „ Грипен “ Шведското държавно управление усъвършенства предлагането си за изтребителите „ Грипен “
И шведското държавно управление е оптимизирало офертата за "Грипен " и предлагането към този момент е за 10 изтребителя, а не за осем. Оптимизираната оферта покрива вс...

Решението както по тази тематика, по този начин и във връзка с енергийната диверсификация ще е на българското държавно управление, акцентира Джон Съливан.В отговор на въпрос той разяснява и прекосяването на „ Турски поток “ през територията на страната ни.
Джон Съливан, зам.-държавен секретар на Съединени американски щати: От позиция на Съединени американски щати е доста значима енергийната диверсификация за България, с цел да няма взаимозависимост от единствено един енергиен източник. От това зависи както националната ви сигурност, по този начин и тази в целия район. Суверенно право на България е да реши дали продължението на „ Турски поток “ ще премине през страната.
След срещата вицепремиерът Захариева още веднъж изрази вяра, че България в скоро време ще бъде третирана като другите страни от Европейски Съюз и ще се стигне до отпадане на визите за Америка.

Преговорите по подписването на обществена конвенция, както и европейската и евроатланческата вероятност на страните от Западните Балкани също са били измежду разискваните тематики.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР