Американският закон Магнитски нанесе нов удар по политическия елит в

...
Американският закон Магнитски нанесе нов удар по политическия елит в
Коментари Харесай

Магнитски разтресе българската политика преди старта на предизборната кампания

Американският закон " Магнитски " нанесе нов удар по политическия хайлайф в България - 1 седмица след разпускането на 48-ото Народно заседание и 3 седмици преди формалния старт на предизборната акция за следващия предварителен избор. 

В късния следобяд през днешния ден първо САЩ разгласи, че санкционира бившите министри Владислав Горанов, Румен Овчаров, някогашния изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй "  Иван Генов, ръководителя на " Русофили "  Николай Малинов и члена на съвета на шефовете на атомната централа Александър Николов. Малко по-късно стана ясно, че Великобритания също постанова наказания, само че срещи тримата българи, наранени от първи пакет наранени по " Магнитски " - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

" Англия и Съединени американски щати подхващат координирани дейности за премахване на корупцията в България ", гласи изказване, оповестено на формалния уебсайт на английското държавно управление.

От Министерството на финансите на Съединени американски щати на собствен ред обясниха, че глобите им блокират  " цялата благосъстоятелност и право на благосъстоятелност и други собственически права на засегнатите, които се намират в Съединени американски щати или са във владението или под контрола на жители на Съединени американски щати и непрекъснато пребиваващи в Съединени американски щати ". Освен това  " финансовите институции и лица, които реализират избрани покупко-продажби или действия със глобените физически и юридически лица, могат сами по себе си да бъдат изложени на наказания или да попаднат под действието на друга наказателна процедура ". Забраните включват даряването или даването на парични средства, артикули или услуги от, на или в интерес на глобено лице или приемането на подаяние или под друга форма на парични средства, артикули или услуги от такова лице.

Последваха и реакциите от българска страна. От ГЕРБ, чийто бивш министър и депутат е Владислав Горанов, оповестиха, че държат на върховенството на закона и битката с корупцията в България.

" Оповестената нова информация по световния закон " Магнитски " и режима на световните антикорупционни наказания на Англия е преди всичко в пълномощията на самостоятелната правосъдната власт. ГЕРБ постоянно е заявявала безапелационна позиция за правосъдната промяна и битката с корупцията в България. Доказателство за това са гласуванията по импортираните оферти за промяна в правосъдната система, които народните представители от ПГ на ГЕРБ поддържа в 48-ото Народно заседание ", разясниха от ГЕРБ в известие, публикувано от пресцентъра на партията.

Още по-лаконичен бе основният покровител на Корнелия Нинова в Българска социалистическа партия - някогашният министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров. 

" Докато не се срещна с обвиняването, няма да разясня. Разбрах от медиите, никой не ме е уведомил ", сподели той.

Овчаров е упрекнат, че  " неведнъж е взел участие в корупционни контракти в областта на енергетиката с съветски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в подмяна на контракти с закрепена цена за съветски газ и нуклеарно гориво и контракти за поддръжка на АЕЦ " Козлодуй ". Според американското министерство на финансите, откакто е бил министър на енергетиката, той е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки.

От Съединени американски щати настояват, че Румен Овчаров, Иван Генов и Александър Николов  " са координирали между тях вземането на комисиони посредством корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ " Козлодуй " към личните си бизнес ползи, заобикаляйки контрола на българските органи посредством офшорно ръководство ". Произтичащите от тези корупционни контракти бизнес договорености траяли най-малко до 2020 година, когато  " бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят контракт за услуги с АЕЦ " Козлодуй " и му дават част от приходите ".

Освен това Николов и Генов са се съгласили да одобряват 5 млн. лв. в подкупи от задгранични лица на управителни длъжности в нуклеарната енергетика против гаранции по договорите на АЕЦ " Козлодуй ", гласи обвиняването, а към него е добавено, че  " даже след напускането на поста изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ", Генов е изискал 3 милиона български лв. подкупи от български предприемачи, с цел да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ " Козлодуй " в интерес на техните компании ".

Иван Генов отрече да има пари в офшорки и настоя, че няма разбиране за какво е в листата.  " Казвам ви, че нищо не мога да ви кажа, от вас разбирам, просто за мен това е неуместно ", отговори той на въпрос от bTV.

Александър Николов поиска първо да се запознае с претекстовете, с цел да види  " защо става въпрос "  и отхвърли да разяснява, като съобщи единствено, че се чувства  " шокиран от решението на Министерството на финансите на Съединени американски щати ".

 

Единствен терзание не показа Николай Малинов. Председателят на " Русофили " даже разгласи, че се чувства поласкан.  

" Щом против мен лае Министерството на финансите на Съединени американски щати, съм поласкан, вървя в вярната посока ", разяснява той.

Николай Малинов е упрекнат от американските управляващи, че след като е задържан и упрекнат в шпионаж в интерес на съветски ползи и му е наложена възбрана за овакантяване на страната през септември 2019,  " е подкупил български арбитър, с цел да му позволи да пътува до Русия, където да получи медал " Дружба " персонално от съветския президент Владимир Путин, дружно с парична премия от 2.5 милиона рубли ".

Управляващите в България също не подминаха новините по " Магнитски " и излязоха с публични позиции. И президентът Румен Радев, и министър председателят Гълъб Донев приветстваха координираните дейности на Съединени американски щати и Англия. 

 

" Държавният глава високо цени поддръжката на стратегическите сътрудници на България Съединени американски щати и Англия в битката с корупцията, принос за което имат наложените наказания на български жители ", гласи позицията на президента, представена от прессекретариата му. Радев приканва българските институции и политици за действителен и непреклонен ангажимент към битката с корупцията и одобряване на върховенството на правото, като акцентира, че  " нашето общество чака идващото Народно заседание да се ангажира с антикорупционното законодателство, препоръчано от служебното държавно управление ".

В този дух е и позицията на Гълъб Донев.  " Служебното държавно управление държи на върховенството на закона и битката с корупцията в България и отчита готовността за поддръжка в тази посока от партньорските държави САЩ и Англия ", оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. Подобно на изявлението на ГЕРБ, от кабинета " Донев-2 " въпреки всичко означават, че информацията от Съединени американски щати е  " на първо място в пълномощията на правосъдната власт ".

Коментари направиха и водачите на официално оповестената довечера коалиция между " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". И Кирил Петков, и Христо Иванов, насочиха още веднъж вниманието си към главния прокурор Иван Гешев. 

Единственият въпрос, който продължава да не намира отговор, е за какво българската прокуратура не проверява дългогодишния ковчежник на ГЕРБ Владислав Горанов, против който има редица сигнали за корупционни закононарушения. Корупционната връзка сред Божков, Горанов и Борисов беше основната причина за техните арести предходната година ", написа във Facebook Кирил Петков попита главния прокурор Иван Гешев за какво не е видял  " нищо от това, което откри американското финансово министерство ".

" Трябва за следващ път да призовем основния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката поради новия лист " Магнитски ", тъй като това е оценка и за неговите дейности ", заяви в коментар за " Дневник ", публикуван от пресслужбата на обединяването съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. Той е безапелационен, че санкциите са удар по нуклеарната мафия, русофилските организации, и  " самобитен отговор на президента Румен Радев, който влиза в ролята на изразител на русофилските позиции и на съветското нуклеарно лоби в България ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР