Американският всекидневник Ню Йорк таймс коментира в редакционната си статия

Американският всекидневник Ню Йорк таймс коментира в редакционната си статия ...

Ево Моралес си отиде, но проблемите на Боливия остават.


Американският всекидневник "Ню Йорк таймс" коментира в редакционната си статия в четвъртък политическата криза в Боливия след оставката и емигрирането на дългогодишния ляв президент Ево Моралес с красноречивото заглавие: "Моралес си отиде, но проблемите на Боливия – не".

Принудителното отстраняване на един избран лидер по правило е отстъпление от демокрацията, а като такова съдържа и елемент на риск. Но когато един лидер прибягва до очевадна злоупотреба с властта и с институциите, поверени му от електората, както Моралес направи в Боливия, самият той се лишава от легитимност и принудителното му отстраняване често остава единствена опция. Това и направиха боливийците.

Остава надеждата, че отивайки в изгнание в Мексико, той ще си кротува и така ще помогне на Боливия да възстанови ранената си демокрация, пише вестникът.

Това не означава, че падането на Моралес е повод за празнуване. При избирането му преди 14 години той стана първият лидер от коренното население в една страна, контролирана досега от малък елит от хора с европейско потекло.

Ево Моралес се радваше на голяма популярност, ръководейки страната в период на икономически ръст и намаляващо неравенство.

Източник: mediapool.bg