Американският вицепрезидент Майк Пенс заминава на близкоизточна обиколка, която започва

...
Американският вицепрезидент Майк Пенс заминава на близкоизточна обиколка, която започва
Коментари Харесай

Майк Пенс тръгва на първата си обиколка в Близкия изток въпреки решението на Тръмп за Ерусалим

Американският вицепрезидент Майк Пенс отпътува на близкоизточна обиколка, която стартира през днешния ден и прюключва във вторник.

Визитата трябваше да е единствено до Египет и Израел и да се случи предишния месец, откакто американския президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел. Пътуването - в началото планувано като серия диалози за " преследването на религиозните малцинства " още през октомври - обаче беше отсрочено поради гласоподаване в Конгреса на огромната данъчна промяна на Тръмп. Сега той ще посети и Йордания.

Пенс ще беседва с йорданския крал Абдула, израелския министър председател Бенямин Нетаняху и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, като най-вече време (два дни) ще прекара в Израел. Миналия месец водачът на Палестинската автономност Махмуд Абас разгласи, че ще откаже среща с Пенс поради решението на Тръмп. Това направиха и религиозните водачи в двете арабски страни след оповестеното решение за Ерусалим - само че с изключение на мюсюлманските представители това направи и коптската черква в Египет.

Освен че ще беседва с Нетаняху в Ерусалим, вицепрезидентът на Съединени американски щати ще посети Стената на рева и ще изнесе тирада в кнесета. Според представителя на Пенс Алиса Фарах задачата на пътуването е да препотвърди " уговорката за работа със съдружниците на Съединени американски щати в района, с цел да бъде надвит радикализмът, който заплашва бъдещите генерации. "

Пенс счита да разиска с тримата водачи " способи, по които да работи за битка с тероризма и възстановяване на националната сигурност, " не престават от Белия дом. Критици на визитата обаче акцентират, че той ще дойде в трите страни без проект даже за понижаване на напрежението, дни откакто Тръмп дефинитивно реши да бъдат намалеви помощи за палестинските бежанци, отпускани посредством организация на Организация на обединените нации, на която Съединени американски щати са най-големият донор.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3238)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР