Американският вестник Ню Йорк Таймс изброява някои от най-ярките примери

...
Американският вестник Ню Йорк Таймс изброява някои от най-ярките примери
Коментари Харесай

NYT: Китай спасява Русия - купува нефт, продава стратегически чипове

Американският вестник " Ню Йорк Таймс " изброява някои от най-ярките образци за съдействие сред Русия и Китай, което оказва помощ на съветската стопанска система да устои на западните наказания, наложени след нахлуването в Украйна.

Вестникът написа за това в деня на визитата на китайския водач Си Дзинпин, който дойде в Москва по покана на Владимир Путин.

Въпреки че Китай не дава на Москва директна военна помощ, най-малко към този момент, той сполучливо замества доста западни компании, които отхвърлиха да вършат бизнес с Русия, и самичък се трансформира в покупател на артикули, постоянно с огромни отстъпки, които Русия към този момент не може да пласира на западния пазар.

Петрол

САЩ и Европа се пробват да лимитират приходите на Кремъл от продажбата на главния му експортен артикул посредством таван на цените и цялостен отвод от импорт на съветски нефт.

Въпреки това Китай, както и Индия, не престават да попадат в листата на купувачите на съветски нефт - нормално с добра отстъпка, тъй че през предходната година Русия даже изпревари Саудитска Арабия във връзка с доставките на нефт за Китай.

Потребителски артикули

Когато Samsung и Apple, които бяха главните снабдители на смарт телефони за Русия, напуснаха пазара, на тяхно място се появиха китайски марки като Xiaomi, Realme и Honor.

Доставките на китайски артикули като коли за Русия също се усилиха.

Като цяло към декември размерът на китайския експорт за Русия доближи рекордно високи стойности, компенсирайки частично внезапния спад на съветската търговия с Европа.

Полупроводници

Когато на Русия беше отхвърлен достъп до модерни полупроводници, създавани от Съединените щати и техните съдружници, като Тайван и Южна Корея, тя загуби значим съставен елемент за своите ракети.

Китай не разполага с такава технология и Съединени американски щати направиха всичко допустимо, с цел да попречат на Пекин да внася най-съвременните съставни елементи за произвеждане на полупроводници.

Въпреки това Пекин усилва износа за Русия на по-малко напреднала, само че въпреки всичко доста нужна електроника за военната си индустрия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР