Американският въздушен удар в Кабул на 29 август погрешка е

...
Американският въздушен удар в Кабул на 29 август погрешка е
Коментари Харесай

NYT: В Кабул САЩ убиха погрешка свой служител вместо терорист

Американският въздушен удар в Кабул на 29 август простъпка е умъртвил чиновник на калифорнийска компания, който изискал леговище в Съединени американски щати, а не е терорист, оповестява вестник New York Times.

В края на август 13 американски бойци и десетки локални поданици бяха убити при детонация на летището в Кабул, откъдето хората бяха евакуирани. Съединени американски щати упрекнаха „ Ислямска страна на вилает Хорасан ” за офанзивата и убиха двама от нейните членове с удар с безпилотник. Според Пентагона колата, унищожена от дрона, е превозвала огромни количества експлозиви и съставлява непосредствена опасност за летището в Кабул. По-късно CNN заяви, че при удара са починали девет цивилни, в това число шест деца. В същото време представителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че американските военни не се съмняват в правилността на определената цел. Вашингтон не разяснява информацията за гибелта на цивилни.

„ New York Times ” сложи под въпрос версията на Пентагона, като се базира на видео доказателства и изявленията с сътрудници на умрелия водач, както и с членове на фамилията му в Кабул.

" Докато американските военни са признали единствено три цивилни жертви, роднините на Ахмади споделят, че 10 членове на фамилията му, в това число 7 деца, са били убити при удара ", написа вестникът.  Журналистите възстановяват картината на въпросния ден: сутринта на Ахмади се обадил началникът му и изискал да му върне лаптопа. Ахмади тръгнал с колата. Американските военни обаче сметнали къщата му за леговище на терористи и следили белия му седан. През целия ден, съгласно вестника, дрон е кръжал над колата. Близките на умрелия отхвърлиха в изявление с публицисти на изданието връзката му с терористи. Това, което военните сметнали за подозрителни дейности, било обикновен работен ден. NYT също написа, че Ахмади поставил в колата си не бомба, а бидони с вода, които да занесе на фамилията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР