Американският в. Ню Йорк таймс и разследващият сайт Интерсепт проучват

...
Американският в. Ню Йорк таймс и разследващият сайт Интерсепт проучват
Коментари Харесай

Кой дърпа конците на иранското разузнаване в Ирак, Ливан и Сирия

Американският в. ”Ню Йорк таймс ” и проверяващият уебсайт ”Интерсепт ” изследват секретни документи, за които се допуска, че са на иранското разузнаване и които разказват в елементи голямото въздействие на Иран върху прилежащ Ирак. ”Интерсепт ” получава 700 страници поверителни документи, които споделя с ”Ню Йорк таймс ”.
Документите демонстрират опитите на Техеран да ускори въздействието си в прилежащ Ирак, в това число като заплаща на сътрудници, работещи за Съединени американски щати, да минат на " противниковата страна ".

Материалите разкриват по какъв начин Иран бързо прониква в Ирак след изтеглянето на американските войски през 2011 година, притегля на своя страна някогашни информатори на Централно разузнавателно управление на САЩ и даже пробва да вербува чиновници на Държавния департамент, заяви " Дневник ".

Напоследък иранското Министерство на разузнаването и сигурността постоянно е засенчвано от Разузнавателната организация на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, основана публично като самостоятелен орган през 2009 година по заповед на иранския аятолах Али Хаменей.

Иранските революционни гвардейци и по-специално техните елитни сили " Кудс ", ръководени от военачалник Касем Солеймани, дефинират политиката по отношение на Ирак, Ливан и Сирия, които Иран счита за сериозно значими за националната си сигурност.

В Ирак чиновници на Министерството на разузнаването и сътрудници на разузнаването на Революционните гвардейци работели редом и съобщавали разкритията си на централите в Техеран, които ги обобщавали в отчети до Върховния съвет за национална сигурност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР