Американският телевизионен канал HBO създава игрален филм от 5 части

...
Американският телевизионен канал HBO създава игрален филм от 5 части
Коментари Харесай

Филм за катастрофата в Чернобил

Американският ефирен канал HBO основава игрален филм от 5 елементи за злополуката на Чернобилската атомна електроцентрала. Началото на фотосите ще бъде сложено през 2018 година в Литва, а основната роля в минисериала ще бъде изпълнена от артиста Джаред Харис. Той ще се въплъти в ролята на Валери Легасов - известния академик химик, който застава отпред на държавната комисия за следствие на аргументите за повредата и отстраняването на съответните вреди и последствия. /БГНЕС/

Чернобилската покруса е тежка промишлена повреда, зародила на 26 април 1986 година в Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна.До ден сегашен тя се приема за най-тежкия случай в историята на нуклеарната енергетика, наред с повредата на АЕЦ Фукушима I от 2011 година.

Повредата провокира облак от радиоактивни боклуци, който минава над елементи от Съюз на съветските социалистически републики, Източна Европа и Скандинавия. Обширни региони в днешните Украйна, Беларус и Русия са нечисти, а към 200 хиляди души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните боклуци падат на територията на Беларус.

Инцидентът повдига въпроса за сигурността на руската нуклеарна енергетика, като за известно време забавя развиването ѝ. Съюз на съветските социалистически републики, а след разпадането му - Русия, Украйна и Беларус понасят обилни разноски за обеззаразяване и опазване на здравето, в резултат на нуклеарната злополука. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР