Американският телекомуникационен конгломерат Комкаст (Comcast) е предложил 31 млрд. долара,

...
Американският телекомуникационен конгломерат Комкаст (Comcast) е предложил 31 млрд. долара,
Коментари Харесай

Американският гигант "Комкаст" предложи 31 млрд. долара за британската "Скай"

Американският телекомуникационен конгломерат " Комкаст " (Comcast) е предложил 31 милиарда $, с цел да придобие най-големия английски канал " Скай " (Sky), предават " Ройтерс " и Би Би Си.

Предложението на най-големия кабелен оператор в Съединените щати надвишава това на 21th Century Fox на милиардера Рупърт Мърдок, която контракти придобиването на 61% от акциите на " Скай ".

" Комкаст " прави офертата си два месеца и половина откакто " Дисни " разгласи, че ще купи развлекателния бизнес на " Фокс " от Мърдок за 52.4 милиарда $. Сумата, която американската компания е подготвена да заплати на акция, е 12.50 английски лири (17.49 долара) - или с 16% повече от тази в офертата на " Фокс ".

Новият участник в конкуренцията кой ще владее " Скай " е притежател на NBC Universal, измежду чиито най-ценни активи са Ен Би Си, една от трите най-големи американски малките екрани, и филмовото Universal Studios. Сега съгласно " Гардиън " " Комкаст " изследва опциите да получи и досегашните акции на Мърдок в " Скай ", както и студиото 20th Century Fox, купено от противника на американския колос, " Дисни ", със договорката от декември. Това значи, че в случай че договорката на " Дисни " бъде утвърдена, " Комкаст " ще насочи към нея предложение за 39-те % от " Скай ".

" Бихме желали да притежаваме напълно " Скай " и ще търсим метод да придобием над 50% от акциите на " Скай ", споделя Брайън Робъртс, изпълнителен шеф на компанията. Според него " Комкаст " желае да употребява английската телевизия като " платформа за растежа си в Европа. "

Трудностите на Мърдок със " Скай "

Със договорката Мърдок би придобил цялостен надзор над мрежата на " Скай ", защото към този момент има другите 39%. Одобряването ѝ от английските регулатори обаче се бави от месеци поради противоречиви въпроси.

През януари английската организация за конкуренцията и пазарите разгласи, че предлагането на Мърдок не дава отговор на публичния интерес и няма да се отрази добре на медийната среда, нито на многообразието на гледните точки в публичния дневен ред. Освен канала Sky News (който е единствено част от мрежата на " Скай " ) медийната империя на Мърдок във Англия включва вестници като " Сън ", " Таймс " и " Сънди таймс ".

Миналата седмица 21st Century Fox разгласи, че " Скай нюз " ще се ръководи от изцяло самостоятелен ръб в идващите 10 години, с цел да смекчи позициите на регулаторите. Би Би Си същеврменно отбелязва, че завършването на договорката сред Мърдок и " Дисни " би понижило въздействието на семейство Мърдок върху английския медиен пейзаж и това евентуално също би могло да е фактор в позицията на антимонополната организация.

Брайън Робъртс от " Комкаст " разгласи, че е подготвен да си подели собствеността в " Скай " и с " Фокс ", и с " Дисни ", в случай че има контролния пакет (за което последната оферта дава възможност).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР