Американският технологичен гигант Intel купува израелския производител на чипове Tower

...
Американският технологичен гигант Intel купува израелския производител на чипове Tower
Коментари Харесай

Intel придобива израелски производител на чипове в сделка за над 5 млрд. долара

Американският софтуерен колос Intel купува израелския производител на чипове Tower Semiconductor за 5,4 милиарда $, оповестиха двете компании, представени от Ройтерс.

Intel ще заплати 53 $ на акция за Tower, чиято специализация е в аналогови чипове, употребявани в коли, медицински датчици и промишлени артикули. Това е доста над цената от 33,13 $ за акция при приключването на търговията на Nasdaq в понеделник. Преди оповестяването на новината Tower имаше пазарна капитализация от 3,6 милиарда $.

Придобивката ще ускори позициите на Intel на пазара за полупроводници, доминиран от основаният в Тайван TSMC, в миг, когато световният дефицит на чипове се отразява отрицателно на редица браншове.

Tower прави обилни вложения в индустриалните си обекти в Израел, Тексас и Япония, с цел да усили потенциала си за произвеждане на 200 и 300 милиметрови пластини. Компанията извършва поръчки за други компании, които основават дизайните на чиповете, само че не се занимават със самото им произвеждане.

„ Портфолиото от технологии на Tower и географски обсег на компанията ще оказват помощ за мащабиране на леярските услуги (директното произвеждане на полупроводници) на Intel. Това ще способства за задачата ни да станем главен снабдител на леярски потенциал в международен мащаб “, сподели основният изпълнителен шеф на Intel Пат Гелсингър.

Миналият месец американската компания съобщи, че ще влага до 100 милиарда $ в построяването на комплекс за произвеждане на чипове в Охайо, който може да се окаже най-големият в света.

Очаква се договорката за придобиването на Tower да бъде финализирана в границите на 12 месеца, откакто тя към този момент получи утвърждение от бордовете на двете компании.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР