Американският щат Тексас се превръща в една от водещите енергийни

...
Американският щат Тексас се превръща в една от водещите енергийни
Коментари Харесай

Тексас става третата най-голяма петролна сила в света

Американският щат Тексас се трансформира в една от водещите енергийни сили в света вследствие на взрива на шистовия петрол.
Щатът, който разполага с две големи петролни залежи, ще изпревари по рандеман Иран и Ирак през идната година, предвижда капиталовата банка HSBC в последния си отчет.
Така, в случай че Тексас беше обособена страна, то щеше дa се подреди на трето място в света по рандеман на петрол, изоставайки само от Русия и Саудитска Арабия, написа в разбора, представен от CNN.
“Забележително е. Находището в Пермския басейн не е нищо по-малко от благословия за международната икономика”, споделя Боб МакНейли, президент на консултантската компания Rapidan Energy Group.
Бързият напредък на добива в Тексас е нужен, защото цените на петрола започнаха да се повишават внезапно, което предизвика съществени играчи като Саудитска Арабия бързо да усилят продукцията си.
Находището в Пермския басейн генерира огромна част от вълнението в Тексас.
Някои специалисти имат вяра, че наличният нефт в Пермския басейн конкурира най-голямото стандартно находище в света - Ghawar Field в Саудитска Арабия.
Технологичното развиване понижи разноските за рандеман на нефт на всички места по света, като от това се усеща изключително отчетливо в Тексас. Нефтените кладенци там са на облага, даже при цена на петрола от 40 $ на барел.
Тексас, който е дом и на находището Eagle Ford, показва по какъв начин шистовата гражданска война пренарежда енергиния пейзаж по света. Благодарение на това Съединени американски щати добиват нефт повече от всеки път, което понижава зависимостта им от вноса на петрол от Средния Изток.
„ Това няма да направи света кротичък, само че ще понижи волатилността”, споделя МакНейли, който е някогашно публично лице от Белия дом.

Скот Шефийлд, президент на главния състезател в Пермския басейн, Pioneer Natural Resources, разяснява през предишния месец, че Съединени американски щати ще станат най-големия прозиводител на нефт в света още през тази есен.
Комбинираният рандеман от Пермския басейн и Eagle Ford се чака да доближи от 2.5 млн. барела на ден през 2014 година до 5.6 млн. барела дневно до 2019 година, предвиждат HSBC.
С други думи, Тексас ще оформя повече от половината петролна продукция на Съединени американски щати.
За съпоставяне, дневната продукция на Ирак възлиза на към 4.8 млн. барела, до момента в който прогнозите за Ирак плануват рандеман от 3 млн. барела дневно.
Очаква се износа на петрол от Иран да намалее заради глобите, наложени от Съединени американски щати.

източник: HSBC; CNN
Въпреки всичко, развиването на добива в Тексас е толкоз бързо, че към този момент се усещат болки на растежа.
Пермският басейн много бързо остана без задоволително тръби за превозване на петрола отвън Тексас, което предизвика фирмите да употребяват скъпи и ненадеждни способи като железопътен превоз и камиони. 55% от изпълнителните шефове, интервюирани от Федералния запас в Далас, считат, че неналичието на инфраструктура ще понижи интензивността в находището.
HSBC назовава Пермският басейн „ жертва на личния си успех” и планува, че логистичните провокации ще забавят растежа в бъдеще.
Липсата на задоволително тръби към този момент се усеща в локалните цени. Така да вземем за пример, цените на петрола в западната част на Тексас до неотдавна бяха с 15 $ по-ниски по отношение на тези в Хюстън.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР