Американският щат Арканзас прие ново законодателство, което почти изцяло забранява

...
Американският щат Арканзас прие ново законодателство, което почти изцяло забранява
Коментари Харесай

Арканзас прие почти пълна забрана на абортите

Американският щат Арканзас одобри ново законодателство, което съвсем напълно не разрешава абортите в щата . Опоненти на фрапантната мярка се заканиха да блокират измененията преди влизането им в действие по-късно тази година, осведоми АП.

Републиканският губернатор Аса Хътчисън съобщи, че се е подписал под закона, тъй като е подсилен от множеството законодатели и е срещу абортите.

Губернаторът се подписа под няколко огромни ограничавания на аборта, откогато пое властта през 2015 година, само че изрази терзанията си към новия закон, който единствено разрешава процедура за избавяне живота на майката и не планува изключения при обезчестяване и други. Хътчисън разясни, че избира да включва изключения при обезчестяване и блудничество , което ще усили възможностите да не бъде отритнат от Върховния съд на Съединени американски щати.

Арканзас е един от минимум 14 щата, където е препоръчано законодателство за цялостна възбрана на аборта тази година.

Предложенията за възбрана на аборта са на републиканците, които желаят да принудят Върховния съд да преразгледа решението си по случая Roe v Wade от 1973 година , което узакони абортите на национално равнище. Консерваторите имат вяра, че съдът е по-отворен да анулира решението, откакто Доналд Тръмп назначи трима консервативни съдии.

Законодателството в Арканзас няма да влезе в действие през идващите 90 дни , откакто следеният от републиканците щатски Конгрес отсрочи тазгодишната сесия. Това значи, че измененията ще влязат в действие най-рано това лято.

Защитници на правото на аборт се заканиха да оспорят възбраната пред съда.

Арканзас има едни от най-стриктните правила за аборта в Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР