Американският Сенат ще направи днес нов опит да прекрати административния

...
Американският Сенат ще направи днес нов опит да прекрати административния
Коментари Харесай

Сенатът прави нов опит да спре административния „shutdown“

Американският Сенат ще направи през днешния ден нов опит да приключи административния „ shutdown “ в Съединени американски щати.

Бюджетната парализа, обвързвана с несъгласията по сензитивния въпрос за миграцията, настъпи в среднощ в събота и е първата след  2013 година Хиляди федерални чиновници са в техническа безработица, т.е. не получават заплати, до момента в който трае рецесията.

Още не сме стигнали до съглашение, задоволително и за двете страни, съобщи водачът на групата на демократите Чък Шумър.

Президентът Доналд Тръмп поздрави през вчерашния ден в Twitter своя лагер на републиканците за решимостта „ да се борят “ за бюджета на армията и сигурността на границите и упрекна политическите си съперници, че „ просто желаят поток от противозаконни имигранти без никакъв надзор “.

В отговор демократите нарекоха рецесията „ Trump shutdown “. Те отхвърлят да гласоподават федералния бюджет, до момента в който държавното управление не отстъпи за така наречен „ мечтатели “ – към 700 000 мигранти, които са пристигнали незаконно като деца в Съединени американски щати, само че постоянно даже не приказват родния си език.

Републиканците оферират компромис и гласуването на краткотраен бюджет до 8 февруари с обещанието да отговорят на въпросите за мигрантите в най-кратки периоди.

За пръв път Съединени американски щати влизат в режим shutdown, до момента в който властта в Белия дом, Камарата на представителите и Сената е в ръцете на една и съща партия.

Белият дом осъди държанието на част от демократите, които съгласно него желаят да удължат административната парализа до края на януари, когато Тръмп би трябвало да произнесе обичайна тирада за положението на съюза. Ритуалът е плануван за 30 януари. Тогава президентът би трябвало да приказва през камарите на Конгреса и да изясни пред американското общество целите си за тази година.

Проблемът с „ мечтателите “: администрацията на Тръмп и републиканците отхвърля отстъпки за настояването на демократите програмата за отбрана от депортация на незаконните имигранти, пристигнали малолетни в Съединени американски щати (Deferred Action for Childhood Arrivals, DACA) да стане закон.  В събота Тръмп съобщи, че няма да договаря за имиграционната промяна, зокато държавното управление не възобнови работата си. Преди това пък съобщи, че няма да утвърди имиграционната промяна, в случай че тя не планува 18 милиарда $ за построяването на стената с Мексико.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР