Американският Сенат прие законопроект за забраняване на вноса на стоки

...
Американският Сенат прие законопроект за забраняване на вноса на стоки
Коментари Харесай

След месеци спорове Конгресът на САЩ забрани вноса от китайския регион Синцзян

Американският Сенат одобри законопроект за запрещение на вноса на артикули от китайския район Синцзян. Причината за внасянето му са опасения, че при производството им се употребява насилствен труд на представители на уйгурско мюсюлманско малцинство, съобщи Ройтерс.
Още по темата
Сенатът одобри закона с единомислещо единодушие и в този момент той отива в Белия дом за автограф от президента Джо Байдън, преди да влезе в действие. Камарата на представителите одобри законопроекта във вторник, също с единогласие.

Мярката съумя да мине бързо през двете камари на Конгреса, откакто законодателите реализираха компромис за премахване на разликите сред законопроектите, които бяха импортирани по въпроса в двете камари.

Републиканците и демократите в Камарата на представителите и Сената спореха по законопроекта за уйгурите от месеци. Спорът затрудни приемането на годишния бюджет за защита на Съединени американски щати и забави одобряването от Сената на някои от посланическите номинации на Байдън, в това число и тази на оферти за дипломат на Вашингтон в Китай Никълъс Бърнс.

За да бъде въведена възбраната, в компромиса беше включена " подлежаща на смяна хипотеза ", че всички артикули от Синцзян, където китайското държавно управление сътвори мрежа от лагери за задържане на уйгури и други мюсюлмански групи, са създадени с потреблението на насилствен труд.

Китай отхвърля да прави нарушавания в Синцзян, откъдето идват огромна част от международните доставки на материали за слънчеви панели, само че държавното управление на Съединени американски щати и доста правозащитни организации настояват, че Пекин прави геноцид там.

Републиканците упрекнаха демократите на Байдън, че преднамерено бавят законопроекта, тъй като това ще сътвори компликации пред програмата на президента за възобновимата сила. Демократите отхвърлиха това.

Междувременно Сенатът на Съединени американски щати поддържа със 75 гласа " за " при 18 срещу одобряването на Никълъс Бърнс - препоръчан от американския президент Джо Байдън, за дипломат в Китай, съобщи Ройтерс.

 Бърнс: България е добър модел за страните от Балканите Виж още

Това дава на дипломата деец централна роля във все по-нервните връзки сред двата световни противника.

Бърнс е някогашен дипломат на Съединени американски щати в НАТО и е бил зам.-държавен секретар в интервала 2005-2008 година

Изборът на Бърнс, който е работил и при ръководство на демократите, и на републиканците, е белег за смяна в ролята на посланика в Пекин. Това беше позиция, която в последно време заемаха някогашни политици, а не дипломати от кариерата.

Засега не е ясно дали Бърнс ще замине за Китай преди зимната олимпиада в Пекин през февруари.

На 7 декември Белият дом разгласи, че американски държавни представители ще бойкотират игрите поради нарушаването на човешките права в Китай.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР