Американският режисьор Боб Рафелсън почина на 89-годишна възраст, предадоха информационните

...
Американският режисьор Боб Рафелсън почина на 89-годишна възраст, предадоха информационните
Коментари Харесай

Режисьорът Боб Рафелсън почина на 89 години

Американският режисьор Боб Рафелсън умря на 89-годишна възраст, предадоха осведомителните организации.

Той има две номинации за награди “Оскар” през 1971 година в категориите за най-хубав филм и за най-хубав сюжет за “Пет леки пиеси”, в който основната роля е поверена на Джак Никълсън.

Боб е умрял в дома си в Аспен в събота през нощта, заобиколен от фамилията си, сподели пред Асошиейтед прес брачната половинка му Габриел Таурек Рафелсън.

Режисьорът е един от основателите на музикалната поп група “Мънкис” и на едноименния ефирен сериал дружно с починалия Бърт Шнайдер. Това му носи премия “Еми” за комедийна поредност през 1967 година

Рафелсън също по този начин е продуцент на холивудските класики “Последната прожекция” на режисьора Питър Богданович и “Волният ездач” на Денис Хопър.

Франсис Форд Копола назова Рафелсън “един от най-важните кинематографични актьори на своето време”. Сред почитателите му са Куентин Тарантино и Уес Андерсън.

Режисьорът най-вече се гордее с кино лентата си от 1990 година “Лунните планини” – биографична продукция, разказваща историята на откривателите сър Ричард Бъртън и Джон Ханинг Спийк, споделя брачната половинка му. В работата си Рафелсън е бил мощно повлиян от пътешествията си тук-там като Мароко, Индия, южните елементи на Азия, Мексико и Гватемала, добави тя.

Преди две десетилетия режисьорът напуща Холивуд, с цел да се отдаде на грижи за двамата си синове, които имат с Таурек. Семейството живее в Аспен. От първия си брак Боб Рафелсън също има две деца – момче и момиче, което умира през 1973 година единствено на 10-годишна възраст.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР