Американският речник „Мериам-Уебстър” (Merriam-Webster) избра думата „pandemic” (пандемия, пандемичен) за

...
Американският речник „Мериам-Уебстър” (Merriam-Webster) избра думата „pandemic” (пандемия, пандемичен) за
Коментари Харесай

Без изненади, ето коя е думата за 2020 г.

Американският речник „ Мериам-Уебстър” (Merriam-Webster) избра думата „ pandemic” (пандемия, пандемичен) за дума на 2020 година

„ Понякога една дума дефинира цяла ера и е разумно в тази извънредно сложна година една дума да излезе на челно място”, написа на уеб страницата на речника. Авторите са анализирали информацията за това коя дума е била търсена най-често в онлайн-речника и са открили, че това е точно „ pandemic”, осведоми БГНЕС.

Подчертава се, че първият внезапен скок в търсенето на думата е регистриран на 3 февруари, като потребителите са почнали да я търсят по-често още на 20 януари, когато в Съединени американски щати са регистрирани първите случаи на заразяване с COVID-19.

Речникът „ Мериам-Уебстър” разгласява своята ранглиста за дума на годината от 2003-а насам.

През 2019 година дума на годината стана „ they” – те. През 2018 година преди всичко беше класирана думата „ справедливост”, а през 2017 година – феминизъм.

Любопитен факт е, че първи подгласник за 2019 година стана латинският израз „ quid pro quo”, в дословен превод „ нещо за нещо” – в смисъл „ даване на услуга в подмяна на друга такава”. Той стана доста известен около процедурата за импийчмънт на американския президент, почнала през септември.

Тръмп е упрекнат, че е задържал отпущането на финансова помощ за Украйна, с цел да принуди Киев да стартира следствие против политическия му конкурент Джо Байдън и неговия наследник.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР