Американският производител на самолети Боинг е изправен пред много въпроси

...
Американският производител на самолети Боинг е изправен пред много въпроси
Коментари Харесай

Какво се знае след катастрофата на етиопския самолет

Американският производител на самолети Боинг е изправен пред доста въпроси след злополуката на етиопски аероплан, в който са починали 157 души. Това е втората злополука на Боинг 737 Макс-8, като единствено преди пет месец различен техен аероплан на индонезийската компания „ Лайън еър ” загуби височина малко след политане. При случая починаха 189 души.

В отговор доста самолетни компании към този момент заземяват всички свои самолети от този модел, а специалисти разясняват, че е прекомерно рано, с цел да се каже какво е предизвикало злополуката.

Какво се случи в неделя?

От етиопските авиолинии споделят, че самолетът, полет ЕТ302, се е разрушил в 08:44 локално време, което е единствено шест минути откакто е напуснал Адис Абеба. Той е трябвало на дойде в Найроби.

Пилотът е съобщил за механически проблем и е изискал да се върне в Адис Абеба.

" На този стадий не можем да изключим нищо ", декларира изпълнителният шеф на етиопските авиолинии Теволде Гебремарим пред кореспонденти в интернационалното летище Боле.

Самолетът е бил ръководен от старши капитан Яред Геточу, който има над 8000 часа във въздуха.

Би Би Си оповестява, че по данни на радара за въздушното придвижване Flightradar24 след излитането на самолета отвесната му скорост е била нестабилна.

На борда са пътували пасажери от над 30 страни, в това число 32-ма кенийци, 18 канадци и 7 британци. Според формален представител на Организация на обединените нации минимум 19 са жертвите, свързани и работещи към организацията. Те пътували към среща на Организация на обединените нации за околната среда, в Найроби, която през днешния ден стартира с минута безмълвие.

Съпругата и децата на словашки народен представител Антон Хрнко също са били на борда.

Междувременно грък на име Антонис Мавропулос написа, че е просрочен за полета с две минути и е бил сърдит от обстоятелството, че не са го позволили. „ Изглежда това е бил моят благополучен ден “, споделя той във Facebook.

Какво се знае за самолета?

Самолетът Боинг 737 Макс-8 е в комерсиална приложимост едвам от 2017 година. Той е измежду 6-те самолета от този модел, които етиопските авиолинии закупуват като част от разширението си. Същият аероплан е претърпял доста строга техническа инспекция на 4 февруари.

От Боинг оповестяват, че скърбят за случилото се и изпращат екип, който да помогне на следствието.

След злополуката на „ Лайън еър “ предишния октомври следователите обявиха, че водачите са се борили с автоматизирана система, предопределена да задържи самолета от срив - нова характерност на Боинг 737 – Макс. Тя е трябвало да поддържа нужната височина, само че е давала неточност и е накланяла носа му надолу, което може би е неточност в датчиците на самолета. Тогава водачите се борили с машината, а това се е случило към 20 пъти. Дали това се е случило и по време на вчерашната злополука с етиопския аероплан, към момента не е ясно.

Би Би Си напомня, че и двата случая се случват след излитането.

Експерти разясняват случаите като „ доста подозрителни “, а от Боинг се чака да се оправи с този проблем в най-скоро време. Все отново, след случая през октомври, производителят предизвести самолетните компании за проблеми с автоматизираната система.

Разбира се, няма по какъв начин единствено ден след злополуката да се разбере дали грешката е техническа или човешка.

Етиопските авиолинии имат добра известност за сигурност, макар че през 2010 година техен аероплан се разрушава в Средиземно море малко откакто напуща Бейрут.

Кой ще се заеме с следствието?

Разследването ще бъде водено от етиопските управляващи, координиращи се с екипи от специалисти от Боинг и Националния съвет по сигурност на превоза на Съединени американски щати.

Неотложен приоритет за следователите ще бъде да намерят двата рекордера на кабината на самолета - един за данни и различен за пилотските записи на глас.

Към този миг компанията няма да употребява тези самолети за полетите си. Тя употребява различен модел аероплан за първия си полет до Кения след злополуката, която дойде в 10:25 локално време през днешния ден.

Китай също забрани използването на Боинг 737-Макс.

Изявление направи и министър-председателят на Етиопия Аби Ахмед. " Инцидентът е фрапантен и драматичен. Както знаем, Етиопските авиолинии е уважавана компания, с добра известност във връзка с сигурността. Причината за случая ще бъде подробно разследвана от експерти и резултатите ще бъдат обществено оповестени ”, сподели той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР