Американският производител на оръжие Raytheon и армията на САЩ обявиха,

...
Американският производител на оръжие Raytheon и армията на САЩ обявиха,
Коментари Харесай

САЩ изпробваха успешно хеликоптер с лазерно оръдие

Американският производител на оръжие Raytheon и армията на Съединени американски щати оповестиха, че са провели сполучливи тествания на първото в света високоенергийно лазерно оръдие, инсталирано на хеликоптер Apache. Бойният вертолет е прехванал и поразил тъкмо наземна цел.

От Raytheon настояват, че това е първият случай в международната процедура, при който изцяло интегрирана лазерна система на уред с необятен набор от летателни режими, височина и скорост, унищожава сполучливо обект на земята. Целта се е намирала на 1.5 км от хеликоптера.

Лазерното оръжие име безспорни преимущества пред стандартните оръжейни системи. То нито се чува, нито се вижда. Стреля по безусловно права траектория, а не по балистични дъги, по които летят патроните и артилерийските снаряди.

Освен това американците считат, че в обозримо бъдеще лазерът може да поевтинее дотолкоз, че да се трансформира в по-изгодна опция на 30-милиметровата картечница на Apache и ракетите AGM-114 Hellfire, всяка от които коства по $115 000.

Лазерните системи обаче към момента не са задоволително усъвършенствани, с цел да заменят изцяло стандартните въоръжения. Лъчите изискват доста сила и проникват мъчно през прахуляк, пушек и мъгла.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР