Американският производител на електромобили Tesla въвежда нова система за заплащане

...
Американският производител на електромобили Tesla въвежда нова система за заплащане
Коментари Харесай

Tesla спря заплатата на Илон Мъск

Американският производител на електрически автомобили Tesla вкарва нова система за възнаграждение на генералния си шеф. През идващото десетилетие Илон Мъск няма да взема нито заплата, нито бонуси, а възнаграждението му ще зависи напълно от осъществяването на плануваните финансови индикатори, излиза наяве от известие на уеб страницата на компанията.

Мъск ще получава дял от собствеността върху Tesla под формата на скъпи бумаги. Първият 1% от акциите на компанията, които са общо 1.69 млн., ще му бъде трансфериран незабавно щом пазарната капитализация ѝ нарасне от сегашните $59.1 милиарда на $100 милиарда



Планът планува 12 такива транша от по 1% от собствеността през идващите 10 години. Мъск обаче ще ги получи единствено при изискване, че капитализацията на Tesla се усилва с по 50 милиарда годишно и през 2028-а доближи $650 милиарда, което е повече от цената на Volkswagen и се приближава до цената на колоси като Alphabet (собственика на Google) и Microsoft.

Освен капитализацията проектът планува и стремглав растеж на облагите на компанията. В края на програмния интервал тя би трябвало да доближи $175 милиарда или 15 пъти повече от извоюваното през 2017 година

Ако даже една от поставените цели не бъде реализирана, Мъск няма да вземе и стотинка. Даже и да не нарастват от сегашната си цена обаче ($352.79), акциите ще донесат на мениджъра $500 млн. единствено от един транш. Миналата година Мъск е получил от Tesla $1.34 милиарда за постигнатите от 2012 година насам цели, което го прави най-добре платения началник в американската автомобилна промишленост.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР