Американският президент Теодор Рузвелт е казал, че сравнението е крадецът

...
Американският президент Теодор Рузвелт е казал, че сравнението е крадецът
Коментари Харесай

Сравнението е загуба на време

Американският президент Теодор Рузвелт е споделил, че сравнението е крадецът на насладата. И до през днешния ден обаче ние не стопираме да се съпоставяме с другите – с техните триумфи, достижения и притежания. Повечето от нас осъзнават, че това вреди на нашето самочувствие и ни прави по-неуверени. Защото тогава продължаваме да го вършим?

Отговорът се крие във обстоятелството, че правенето на съпоставения е изцяло естествена функционалност на нашия мозък. Според Теорията за обществено сравняване, ние се съпоставяме с останалите, с цел да си изградим визия за личната си стойност като човек и да подтикваме персоналното си развиване и самоусъвършенстване. За страдание обаче тези съпоставения постоянно имат отрицателен резултат, изключително за хората, които по този начин или другояче имат ниско самочувствие.

Фактът, че ни карат да се усещаме зле обаче не е единствената причина да заобикаляме сравненията. Ето няколко други:

Всички потеглят от разнообразни стартови позиции

Има ли смисъл да се сравнявате с ваш другар, които играе тенис от 10 години, в случай че вие сте почнали да практикувате спорта преди 1 месец? Не може да сравнявате резултати, прогрес и триумф в случай че стартовите позиции също не са идентични – а те съвсем в никакъв случай не са.

Всеки е друг и има характерни гении

Някои хора просто имат по-висок коефициент на просветеност по рождение. Други имат супер бързи рефлекси. Трети са спечелили генетичната лотария и са подготвени за стилните сцени, без да поставят особени старания. Други имат афинитет към изобразителното изкуство. Всички един от нас разполага композиция от качества и качества, която е присъща единствено и само за него. Да се съпоставят с хора, които имат изцяло разнообразни гении, е като да сравнявате ябълки с портокали.

Всеки разполага с разнообразни запаси

Ако желаете да се научите да свирите на цигулка и татко ви е прочут и състоятелен цигулар, то вие имате голямо преимущество пред човек, който идва от оскъдно семейство без никакви връзки с музикалния свят. Няма смисъл да се сравнявате с хора, за чиито живот не знаете нищо.

Винаги има някой по-добър

При международно население от близо 8 милиарда, доста малко са хората, които могат да се похвалят с това, че са най-хубавите в нещо. Трябва да изпреварите много хора, с цел да си заслужите сходна известност, тъй че какъв е смисъла да се сравнявате с вашия другар, комшия или който и да е било различен.

Ето няколко неща, които може да извършите, вместо да се сравнявате с другите:

Сравнявайте себе си със себе си

Научете се да обръщате повече внимание на напредъка, който сте постигнали с времето. Отбелязвайте всичките си триумфи и достижения. Ако вървите в вярната посока, постоянно имате причина да сте удовлетворени. Старайте се да бъдете най-хубавото си Аз.

Ограничете времето, което отделяте на обществените мрежи

На доктрина главната цел на обществените мрежи е да свързват хората. В реалност доста постоянно те вършат тъкмо противоположното, защото вашите „ другари “ споделят с вас единствено това, което желаят да видите. В резултат на това вие получавате една лента от подбрани моменти, която показва живота на останалите като безгрижна и безпроблемна идилия, създавайки у вас възприятието, че вашият живот не коства.  Това няма нищо общо с истината, тъй че не си губете времето с сходни съпоставения.  

Използвайте непознатия триумф като източник на мотивация и ентусиазъм, а не на злоба

Проучете по какъв начин най-успелите хора са стигнали до позицията, на която се намират сега. Разберете на какво се дължи техния триумф и използвайте научените уроци с цел да разкриете цялостния си капацитет.

.........................

Ейми Кан за FastCompany.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР