Американският президент Доналд Тръмп заяви, че бившият посланик на САЩ

...
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че бившият посланик на САЩ
Коментари Харесай

Тръмп смени съветника си за национална сигурност

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че някогашният дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Джон Болтън ще размени Хърбърт Макмастър като консултант по националната сигурност от идващия месец, предадоха международните организации.

"С наслада разгласявам, че от 9 април 2018 година дипломат Джон Болтън ще бъде новият ми консултант по националната сигурност ", написа Тръмп в Туитър.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност скоро ще напусне поста си.

Макмастър свърши "забележителна работа и постоянно ще остане мой другар ", съобщи президентът.

"Благодарен съм на президента Доналд Тръмп за опцията да послужвам на него и нашата странакато консултант по националната сигурност ", съобщи Макмастър.

Според Белия дом решението на Макмастър да напусне е било взаимно, отбелязва ДПА.

Тръмп неведнъж имаше конфликти с Макмастър, а през последните седмици интензивно се заприказва, че уважаваният военачалник скоро ще напусне администрацията, показва Асошиейтед прес.

Болтън е "ястреб ", който поддържа потреблението на военна мощ против Иран и Северна Корея и възприема твърда позиция към Русия. Той ще бъде третият консултант по националната сигурност на Тръмп за 14 месеца, отбелязва Ройтерс.

Болтън, който от дълго време е поляризираща фигура в американските външнополитически среди, ще се причисли към президентския екип по националната сигурност, който от ден на ден се попълня от хора, споделящи склонността на Тръмп за едностранно практикуване на силата на Съединени американски щати.

Когато беше най-висшият чиновник на Държавния департамент по контрола на въоръженията при президентството на Джордж У. Буш, Болтън беше водещ бранител на нахлуването в Ирак през 2003 година, за което след това се откри, че се е основавало на подправени и пресилени разследващи данни за това, че тогавашният иракски водач Саддам Хюсеин е имал оръжия за всеобщо заличаване и е имал връзки с тероризма.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР