Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че е наредил да

...
Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че е наредил да
Коментари Харесай

Тръмп нареди да не се разрешава завръщането на джихадистка от Сирия

Американският президент Доналд Тръмп съобщи през вчерашния ден, че е наредил да не се позволява завръщането в Съединени американски щати на джихадистката Хода Мутана, която е арестувана в Сирия и желае да се върне в страната, където живее фамилията й, съобщи Франс прес.

"Наредих на държавния секретар Майк Помпейо, и той е изцяло склонен, да не се позволява завръщането на Хода Мутана в страната ", написа Тръмп в Туитър. По-рано през вчерашния ден Помпейо съобщи, че Мутана не е американска гражданка и няма да бъде позволена в Съединени американски щати.

I have instructed Secretary of State Mike Pompeo, and he fully agrees, not to allow Hoda Muthana back into the Country!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 20 February 2019
"Тя няма правни учредения, няма годен американски паспорт, нито право да получи паспорт или виза, с цел да пътува до Съединени американски щати ", уточни държавният секретар в изказване, представено от Ройтерс. Адвокатът на фамилията на Мутана, Хасан Шлиби, популяризира копие от свидетелството й за раждане, което демонстрира, че тя е родена в Ню Джърси през 1994 година.

"Смятам, че е доста рисково, когато това държавно управление се пробва да лиши американски жители, хора които са жители от десетителия, от тяхното поданство ", съобщи юристът. По думите му неговата клиентка е жител на Съединени американски щати и има годен паспорт.

Хода Мутана отпътувала през 2014 година в Сирия, с цел да се омъжи за джихадист от "Ислямска страна ", напомня ТАСС.

По-късно той бил погубен при контратерористична интервенция в Сирия, а дамата била арестувана от кюрдските бойци и в този момент се намира в бежански лагер в североизточна Сирия с 18-месечния си наследник.

На 16 февруари Тръмп прикани европейските страни да си приберат и изправят пред съда над 800 техни жители, включили се към "Ислямска страна " и по-късно пленени в Сирия от силите на Съединени американски щати, техните сътрудници и съдружници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР