Американският президент доналд Тръмп заяви в сряда, че САЩ обмислят

Американският президент доналд Тръмп заяви в сряда, че САЩ обмислят ...

САЩ обмислят въвеждане на санкции в нов опит да спрат Северен поток“ 2.


Американският президент доналд Тръмп заяви в сряда, че САЩ обмислят въвеждането на нови санкции в опит да спрат строителството на газопровода „Северен поток“ 2 между Русия и Германия.

„Защитаваме Германия от Русия, а Русия получава милиарди, милиарди долари от Германия“ за своя газ, заяви държавният глава пред репортери в Белия дом по време на среща с полския президент Анджей Дуда, цитиран от Bloomberg.

Държавният глава обаче не посочи кои компании ще бъдат санкционирани, за да се спре строежа на тръбата.Още по тематаПрезидентът на Чехия: „Северен поток 2“ отговаря на нашите национални интересиСАЩ: Готвим санкции срещу „Северен поток 2“„Северен поток 2“ ще бъде отложен до средата на 2020 г.

По думите му предстои среща между него и руския президент Владимир Путин в рамките на срещата на Г-20 в Япония по-късно този месец.

Противопоставянето на САЩ срещу газопровода идва и от страна на двете основни партии в страната, като според Вашингтон Москва използва доставките, за да увеличава зависимостта на Западна Европа от своето гориво. Амирканските законодатели също така се притесняват, че с влизането в употреба на новата тръба ще бъде по-лесно изключването на Украйна от маршрута за доставки, като в момента тя е от ключово значение за снабдяването в Европа.

Американският енергиен министър Рик Пери заяви по време на посещение в Украйна през май, че очаква Конгресът да подготви законопроект за санкциониране на компаниите, ангажирани в строежа на газопровода.

В рамките на изказването си при посещението на Дуда американският президент съобщи още, че разглежда възможността за изпращането на близо 2000 американски военни в Полша, които биха могли да бъдат преместени там от Германия или от другаде в Европа.

По думите на американския лидер преместването на военните от Германия е опция, тъй като Берлин не плаща своя дял в НАТО,а Полша го прави. Въпреки това, по думите му, властите във Вашингтон все още не са взели окончателно решение.

В рамките на споразумението, сключено по времето на предишния американски президент Барак Обама, страните членки на Алианса се ангажират да изразходват 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана до средата на 2020 г.

„Германия е на 1%, а трябва да са на 2%“, посочи Тръмп.

Източник: investor.bg