Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че се противопоставя на

...
Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че се противопоставя на
Коментари Харесай

Тръмп е против демонтирането на паметника на Теодор Рузвелт в Ню Йорк

Американският президент Доналд Тръмп съобщи през днешния ден, че се опълчва на премахването на паметника на Теодор Рузвелт пред Музея за естествена история в Ню Йорк, съобщи Ройтерс.

Решението за премахването на паметника бе взето през вчерашния ден на фона на демонстрациите против расизма в Съединените щати и по света след гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд при задържането му на 25 май от бял служител на реда в американския град Минеаполис.

Статуята изобразява 26-ия президент на Съединените щати Теодор Рузвелт на кон, следван от вървящи пешком индианец и негър. Според мнозина паметникът символизира расовата дискриминация и колониалната агресия.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио съобщи през вчерашния ден, че поддържа концепцията на музея да отстрани паметника, тъй като той "изобразява чернокожите и коренните поданици като подчинени и расово низши ".

"Нелепо, не го правете ", написа през днешния ден Тръмп в Туитър.

Решението за демонтажа на статуята, препоръчан от управлението на музея и утвърден от градските управляващи на Ню Йорк, които имат постройката и изложените в нея експонати, бе взето след години на рецензии против паметника от деятели и в миг, в който убийството на Джордж Флойд докара до многолюден народен спор за расизма.

За мнозина паметникът на Рузвелт символизира мъчителното завещание на колониална агресия и расова дискриминация.

"През последните няколко седмици нашата музейна общественост беше надълбоко разчувствана от продължаващото да се разраства придвижване за расова правдивост, предизвиканото от убийството на Джордж Флойд. Ставаме очевидци на това по какъв начин вниманието на страната и на света от ден на ден се насочва към паметниците като въздействащи и мъчителни знаци на систематичния расизъм ", съобщи в изявление директорката на музея Елън В. Фътър.

Фътър посочи, че решението на музея за унищожаване на паметника се базира на неговата "йерархична комбинация " и не е ориентирано против личността на Теодор Рузвелт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР