Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че САЩ се оттеглят

...
Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че САЩ се оттеглят
Коментари Харесай

Тръмп изтегля САЩ от договора „Открито небе“

Американският президент Доналд Тръмп съобщи през днешния ден, че Съединени американски щати се отдръпват от контракта „ Открито небе “, обвинявайки Русия в нарушение на изискванията му, предава Франс прес, представена от БНР. „ Русия не се придържа към контракта. Така че, до момента в който те не стартират да го съблюдават, ние се изтегляме “, сподели той. 

По-рано бе обявено, че администрацията на Тръмп е уведомила интернационалните сътрудници за желанието си да изтегли Съединени американски щати от контракта „ Открито небе “. 

Този контракт разрешава на над 30 страни да правят невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други за поощряване на доверието и отбягване на спорове посредством следенето на придвижвания на военни елементи и на ограничения за ограничение на въоръженията.

Администрацията на Съединени американски щати желае да денонсира контракта, тъй като съгласно нея Русия го нарушава, а и тъй като събраните фрагменти от тези полети могат да се получат по-бързо и на ниска цена от американски военни или търговски спътници.

Договорът „ Открито небе “ е подписан в Хелзинки през 1992 година и влиза в действие от 2002 година. Подписан е от 35 страни, измежду които България, напомня Националното радио.

Русия не е била публично известена от Съединени американски щати, че те се отдръпват от контракта „ Открито небе “, съобщи съветският заместител външен министър Александър Грушко. „ Не ми е известно да сме получавали някакво публично съобщение “, сподели той. Излизането на Съединени американски щати от този контракт ще навреди на системата на военна сигурност в Европа, съобщи Грушко.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР