Американският президент Доналд Тръмп заяви, че „със сигурност е възможно“

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че „със сигурност е възможно“ ...

Тръмп иска да вкара Путин на Г-7 през задния вход.


Американският президент Доналд Тръмп заяви, че „със сигурност е възможно“ да покани руския си колега Владимир Путин като гост на следващата среща на Г-7 догодина в САЩ. Необичайното предложение беше заявено, след като по-рано през седмицата редица международни лидери посочиха, че Русия все още няма място на масата на седемте най-развити световни икономики, изгонена след анексирането на Крим през 2014 г.

Изказването на Тръмп бе направено преди началото на днешната сесия на Г-7 във френския град Биариц. И преди държавният глава е призовавал за връщането на Русия в групата, наричана тогава Г-8, съобщава Bloomberg.

Следващата година САЩ ще са домакин на срещата и според президента е възможно той да покани Путин като гост.Още по тематаЩе се върне ли Русия в Г-7?Лидерите от Г-7 се събират в Биариц на фона на много неясноти Меркел и Джонсън са против връщане на Русия в Г-8

По-рано руският президент даде сигнал, че ако му бъде отправена каквато и да е било покана, той със сигурност ще я обмисли.

„Мисля, че е много по-подходящо Русия да е вътре“ в групата, заяви Тръмп по-рано миналата седмица.

Срещите в рамките на Г-8 станаха Г-7 от 2014 г., когато Русия бе изключена от групата в знак на протест заради анексирането на полуостров Крим. Но често други държави присъстват на ежегодните събирания като наблюдатели. На тазгодишната среща са поканени Испания, Австралия, Индия и Чили.

Досега Великобритания, Германия, Франция и Канада вече отхвърлиха идеята за връщането на Русия като пълноправен член, освен ако Путин не направи някои отстъпки относно конфликта в Украйна.

„Не искам Русия да бъде включена отново без условия“, заяви френският президент Еманюел Макрон пред репортери по-рано миналата седмица.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира изказванията на Тръмп по време на пресконференция в събота, посочвайки, че „при никакви условия не можем да се съгласим с тази логика“, както и че по-скоро в групата би била поканена Украйна, отколкото Русия.

Според Туск причините за изключването на Русия все още са в сила, като налице дори са и нови, давайки за пример събитията в Азовско море по-рано тази година. Той също така посочи, че първоначално Русия е била поканена за член на групата, тъй като е изглеждало, че се движи по пътя на демокрацията и върховенството на закона. „Има ли накой сред нас, който може да каже напълно убедено, не заради бизнес сметки, че Русия се намира на този път“, попита Туск.

Източник: investor.bg