Американският президент Доналд Тръмп заяви, че разпродажбите на фондовите пазари

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че разпродажбите на фондовите пазари ...

Тръмп: Федералният резерв полудя.


Американският президент Доналд Тръмп заяви, че разпродажбите на фондовите пазари в сряда всъщност са дългоочаквана корекция. Президентът също така не пропусна да отправи нова порция критики към Федералния резерв, стигайки до там да определи действията на централната банка като „лудост“.

„Смятам, че… Фед прави грешка. Твърде са стегнати. Смятам, че Фед полудя“, заяви държавният глава преди политическо мероприятие в Пенсилвания, цитиран от Ройтерс.

Американската централна банка увеличи лихвените си проценти през септември и остави без промяна плановете си постепенно да стяга паричната си политика, прогнозирайки, че икономиката на страната ще се радва на поне още три години на растеж.Още по тематаDow Jones изгуби над 800 пункта в най-лошото си пропадане за последните 8 месецаТръмп: Фед увеличава твърде бързо лихвените проценти

Това обаче доведе до критики от страна на Тръмп, според когото лихвените проценти се увеличават прекалено бързо при минимална инфлация и данни, които говорят за силна икономика.

Именно бързото нарастване на лихвите в САЩ стана една от причините за притесненията на инвеститорите довели до разпродажбата на американски акции в сряда. В рамките на сесията Dow и S&P 500 загубиха от над 3% от стойността си, а Nasdaq composite – над 4%, като за това допринесе и поевтиняването на книжата в технологичния сектор.

Тръмп отрече ефект върху по-лошото представяне да е оказал търговският конфликт на САЩ с Китай. „Не е това. Проблемът ми е с Фед“, заяви той в телефонно интервю с Fox News, цитирано от Bloomberg.  

Според президента разпродажбата е дългоочаквана корекция. „Всъщност е корекция, която чакахме от дълго време, но наистина не съм съгласен с това, което прави Фед“, заяви още той преди пътуването си до Пенсилвания.

Американският финансов Стивън Манучин също заяви, че това, което се наблюдава на пазара, е корекция, а основите на американската икономика продължават да бъдат „изключително силни“.

„Фактът, че има известна корекция, имайки предвид какъв ръст отбеляза пазарът, не е особено изненадващ“, заяви той, цитиран от Bloomberg.

Корекция на фондов пазар се определя като най-малко 10-процентен спад от най-високата стойност през последните 52 седмици. За да се стигне до там – въпреки разпродажбата в сряда, S&P 500 ще трябва да удвои загубите си. Индексът спадна с близо 5% от най-високата си стойност при приключване на сесия на 20 септември.

Nasdaq от своя страна се понижи с 8,5% от рекорда си на 29 август.

Източник: investor.bg