Американският президент Доналд Тръмп заяви, че при действащите планове за

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че при действащите планове за ...

Тръмп: При сегашния Брекзит няма да има търговска сделка със САЩ.Американският президент Доналд Тръмп заяви, че при действащите планове за Брекзит двустранна търговска сделка между Лондон и Вашингтон няма да е възможна. Тръмп казва това в интервю за таблоида "Сън", оповестено след пристигането му на официална визита във Великобритания. 

През последните дни държавният глава на САЩ критикува планирания от британския премиер Тереза Мей начин на излизане на страната й от ЕС. Политиката на Мей доведе до оставката на ключови минситри, като този за Брекзит Дейвид Дейвис и първият дипломат Борис Джонсън. Споделеното им мнение е, че планът на премиера запазва икономическата зависимост на Острова от Брюксел.  

В интервюто за "Сън" Тръмп заявява, че Джонсън би бил добър министър-председател. Американският президент изразява мнение, че така планираният Брекзит ще повлияе негативно на търговските отношения между САЩ и Великобритания. Той още твърди, че ЕС има нечестни търговски правила спрямо Щатите, а при сегашното положение Вашингтон ще взаимодейства с Брюксел след Брекзит и това обезмисля двустранното споразумение.

Пред изданието Тръмп повтаря мнението си, че британците не са гласували за такова излизане от Европейския съюз на референдума по темата преди 2 години.      

Същевременно Тръмп и съпругата му Мелания бяха посрещнати във Великобритания с гала-вечеря в двореца Бленъм, домакинствана от премиера Тереза Мей. Протестиращи срещу първата официална визита на американският президент на Острова се бяха наредили край пътя към резиденцията, но той пристигна там с хеликоптер. 
На вечерята присъстваха министри и около 100 ръководители на компании. Мей изтъкна, че след излизането на Великобритания от Евросъюза ще паднат бюрократичните бариери пред бизнес лидерите от двете страни на Атлантика. 
Преди посещението си Тръмп отправи критики към Мей заради плана й за Брекзит, довел до оставки на ключови минситри в правителството й. Сред целите на посещението му е и подготовката на двустранно търговско споразумение между двете страни след излизането на Лондон от Европейския съюз.   
След кацането си във Великобритания чрез "Туитър" Тръмп показа писмо до него от севернокорейския лидер Ким Чен-ун с дата 6 юли, в което Ким изразява увереност, че съвместните им усилия да подобрят отношенията ще успеят, предаде Ройтерс. 
"Много добра бележка от Председателя Ким на Северна Корея. "Постига се голям напредък!", писа Тръмп в Туитър, прибавяйки снимка от писмото с превод на текста на английски език. В писмото Ким благодари на Тръмп за работата му по "точното изпълнение на общата декларация" на двамата лидери след срещата им в Сингапур.

Източник: bnr.bg